PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Automatyzacja żywienia bydła

Automatyzacja żywienia bydła

Autor: Dr Marcin Gołębiewski, SGGW w Warszawie

Dodano: 19-10-2013 06:21

Tagi:

Poszukiwanie ograniczenia w kosztach pracy zwróciło uwagę producentów mleka na możliwość zautomatyzowania kolejnej po doju, najbardziej uciążliwej czynności, jaką jest żywienie krów mlecznych.



Pierwsze systemy automatycznego żywienia krów mlecznych (AF) dla dawek TMR i PMR zostały opracowane w 2000 r., jednak ich komercyjne zastosowanie w gospodarstwach ma miejsce od niespełna 5-6 lat. Główną różnicą pomiędzy żywieniem konwencjonalnym (CF) a zautomatyzowanym w odniesieniu do TMR-u i PMR-u jest to, że obsługa nie uczestniczy bezpośrednio w przygotowaniu i zadawaniu paszy. Poza tym zadawanie paszy jest programowalne, dzięki czemu można zwiększyć częstotliwość jej podawania krowom.

W jaki sposób funkcjonuje system zautomatyzowanego żywienia? Na schematach przedstawiono dwa najczęściej stosowane rozwiązania. Każdy system AF składa się z tymczasowych zasobników na pasze objętościowe oraz treściwe. Ich liczba zależy od liczby komponentów stosowanych w dawkach pokarmowych.

Większa liczba komponentów powoduje konieczność instalacji większej liczby zasobników, co zdecydowanie podraża koszty całego systemu. Następnym elementem systemu jest mikser, którego zadaniem jest ważenie, a następnie mieszanie wszystkich komponentów paszy oraz jej załadunek do dyspensera (schemat rozbudowany). W uproszczonych systemach AF można wykorzystać dyspenser z funkcją mieszania paszy (wóz paszowy).

Zadaniem dyspenserów jest dostarczenie uprzednio przygotowanej paszy do stołu paszowego.

Wadą systemu AF, zresztą jak i robota udojowego, jest oparcie jego funkcjonowania na dużej liczbie sensorów. Trudne warunki pracy, znaczne zapylenie, wilgoć oraz zmienna temperatura mogą powodować dużą zawodność. Jak w każdym nowym rozwiązaniu ograniczeniem może być dostępność fachowego serwisu.

Niewątpliwą zaletą jest możliwość precyzyjnego dawkowania wszystkich komponentów dawki. W przypadku wysokowydajnych zwierząt może to mieć odbicie w ich produkcyjności oraz zdrowotności.

Kilkukrotne w ciągu doby podawanie paszy (przeciętnie ponad 7 razy) wpływa pozytywnie na pobranie paszy przez krowy. Ponadto daje to oszczędności w stosowaniu komponentów najdroższych.

Często małe dawki tych dodatków paszowych powodują, iż obsłudze łatwo przekroczyć zakładany ich udział w dawce dla krów. Doświadczenia duńskie wskazują, iż krowy po zainstalowaniu AF charakteryzowały się o 400 kg lepszą produkcyjnością w porównaniu do żywionych konwencjonalnie.

Holandia jest krajem, w którym obserwuje się największe zainteresowanie producentów mleka, zarówno zautomatyzowanym dojem, jak i żywieniem.

Pierwszy AF został zainstalowany właśnie w tym kraju w 2004 r., a obecnie pracuje tam już ponad 50 takich instalacji (informacja z 2010 r.).

Główną zaletą systemu zautomatyzowanego żywienia jest redukcja czasu wykonania tej czynności. Badania wskazują, że czas poświęcany żywieniu krów w systemie AF jest o 50 proc. niższy niż w konwencjonalnym systemie żywienia krów. Tak naprawdę przy bezawaryjnie funkcjonującym systemie AF praca sprowadza się do wypełniania tymczasowych zbiorników na paszę, z których następnie pobierana jest automatycznie do jednostki mieszającej i rozdawana zwierzętom w oborze. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest możliwość uzupełnienia tych zbiorników w czasie, który nie koliduje z wykonywaniem innych czynności w gospodarstwie.

Technologia żywienia automatycznego, głównie ze względu na fakt, że jest stosunkowo nowym rozwiązaniem, jest dość kosztowna. Duńscy badacze w 2009 r. dokonali porównania kosztów instalacji systemu tradycyjnego (wozu paszowego) i AF w przeliczeniu na jedną krowę w stadzie. Koszt zakupu wozu paszowego, w zależności od wyposażenia, posiadania własnego napędu (samojezdne lub zaczepiane), wahał się w przeliczeniu na jedną krowę między 160 a 600 euro na krowę. W przypadku automatycznego systemu żywienia koszty były kilkukrotnie wyższe i kształtowały się na poziomie 850-1650 euro na krowę. Niewątpliwie cena jest jednym z głównych ograniczeń powszechności tego rozwiązania.

Globalny trend związany z koncentracją liczby stad i jednoczesnym zwiększeniu skali produkcji w pojedynczych jednostkach, powoduje bardziej efektywne zarządzanie stadem. Dodatkowym czynnikiem zmuszającym do poszukiwania oszczędności jest kurcząca się nadwyżka pomiędzy przychodami a kosztami produkcji oraz ograniczenie interwencjonizmu na rynku mleka.

Ważnym elementem, skłaniającym hodowców do bardziej efektywnego zarządzania stadem, jest również konieczność zachowania rosnących wymogów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym i weterynaryjnym, utrzymaniem wysokiej jakości produktu, ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt. Efektywne zarządzanie stadem bydła mlecznego, które uwzględnia wszystkie wyżej wymienione elementy, określa się mianem precyzyjnej produkcji mleka (Precision Dairy Farming - PDF).

Czym w związku z tym jest precyzyjna produkcja mleka? Jest to sposób zarządzania gospodarstwem wyspecjalizowanym w produkcji mleka z uwzględnieniem informacji dotyczących wskaźników fizjologicznych, behawioralnych i technologicznych. Celem tych działań jest oczywiście poprawa ekonomicznej efektywności funkcjonowania stada.

Systemy PDF wykorzystują informacje dotyczące parametrów technologicznych, tj. wyniki oceny użytkowości mlecznej (ilość mleka oraz jego skład chemiczny), liczbę komórek somatycznych, poziom mocznika itd., podometry (krokomierze), czujniki zmiany temperatury oraz przewodności mleka, systemy wykrywania rui oraz zmiany masy ciała i kondycji.

Precyzyjne zarządzanie stadem opiera się więc w gruncie rzeczy na technologiach informatycznych.

Potencjalną korzyścią wykorzystania nowoczesnych systemów zarządzania stadem jest wzrost efektywności produkcji mleka, redukcja kosztów poprzez monitoring wszystkich aspektów procesu produkcyjnego. Ma to największe znaczenie w dużych stadach, gdzie czas poświęcony pojedynczej krowie w stadzie jest ograniczony.

Negatywnym aspektem tego systemu jest zawodność sensorów, na podstawie odczytów których podejmowane są decyzje przez zarządzającego stadem.

Należy pamiętać, że muszą one funkcjonować w niekorzystnych warunkach produkcyjnych, dużej wilgotności oraz zapyleniu.

Zaletą sytemu PDF jest zmniejszone zapotrzebowanie na wykwalifikowaną obsługę. Dane, które uprzednio musiały być gromadzone przez pracowników, napływają z hali udojowej, stacji paszowych i innych czujników rozmieszczonych w różnych miejscach obory, a ponadto są przetwarzane przez komputer.

Niestety, nie zwalnia to z konieczności interpretowania uzyskanych wyników przez zarządzających.

Z punktu widzenia dobrostanu zwierząt łatwiej jest również, szczególnie w licznych stadach, dotrzeć do sztuk, które są chore bądź wymagają interwencji weterynaryjnej.

Oto przykłady systemów wspomagających podejmowanie decyzji w stadach bydła mlecznego. Najwięcej informacji pochodzi z systemu udojowego (hali bądź robota). Od tych najbardziej podstawowych dotyczących ilości produkowanego mleka do tych opisujących skład chemiczny oraz jakość biologiczną mleka. Wykorzystywane one są do podejmowania decyzji dotyczących żywienia krów oraz monitorowania stanu zdrowotnego gruczołu mlekowego.

Informacja dotycząca mastitis diagnozowana jest na podstawie zmian przewodnictwa elektrycznego mleka lub bezpośredniego za pomocą licznika komórek somatycznych w mleku. Stacje żywienia zwierząt dostarczają informacji o pobraniu paszy treściwej. Najnowsze rozwiązania umożliwiają automatyczny pomiar masy ciała krów oraz ocenę kondycji zwierząt. Istnieją również systemy ukierunkowane na monitorowanie chorób metabolicznych krów, oparte na analizie przeżuwania i odłykania treści pokarmowej u poszczególnych sztuk.

Przydatnym narzędziem są również systemy ułatwiające wykrywanie rui u krów. Stosowane są tu różne rozwiązania, począwszy od badania aktywności krów (podometry, nadajniki radiowe), do tych informujących o spadku wydajności oraz pobrania paszy, zmianie temperatury mleka oraz poziomie progesteronu w mleku. Okazuje się, iż najlepszą efektywność, mierzoną wykrywalnością rui, są systemy integrujące kilka z opisanych wyżej rozwiązań.

Najnowsze rozwiązania umożliwiają również monitoring stanu zdrowotnego krowy. W tym celu wykorzystywane są specjalne sensory umiejscowione w przedżołądkach, które niosą informacje dotyczące ciepłoty ciała, odczynu treści oraz motoryki żwacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • arszczecin 2013-10-19 11:36:45
    moderator działa.
    dzięki
  • Człowiek 2013-10-19 10:52:12
    Dlaczego elektrownie spalają OTRĘBY zamiast peletu ze słomy? Nie chcą aby rolnik sie dorobił za dużo? Lepiej spalać jedzenie?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 66.249.64.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!