Coraz popularniejszą paszą dla krów, pochodzącą z przemysłu browarnianego, jest młóto. Niegdyś można ją było nabyć ponosząc jedynie koszty transportu, natomiast aktualnie zdarzają się miejscowe problemy z dostępnością tej karmy. Nie ma się co dziwić hodowcom, chętnie kupującym młóto swoim krowom mlecznym, ponieważ jest to bardzo dobra pasza dla tej grupy zwierząt. Młóto działa mlekopędnie, oraz zauważalnie zwiększa ilość suchej masy w białym surowcu. Istotny jest również fakt, że jedynie ok. 45 proc. białek młóta zostaje rozłożonych w żwaczu. 

Młóto świeże, zwane również mokrym, ma formę mokrej kaszy, która po rozładunku rozlewa się, dlatego powinno być składowane w silosach. Z racji kosztów transportu i utrudnień związanych z magazynowaniem i zadawaniem, coraz częściej hodowcy decydują się na młóto suszone. Na polskim rynku dostępne jest już młóto w formie suszonej, także dodatkowo zmielonej jak i granulowanej. Pasza ta zawiera zazwyczaj ok. 27-37 proc. białka w s.m. 

Suszone młóto kosztuje ok. 1200-1300 zł/t, natomiast wilgotne ok. 100-150 zł/t, w zależności od sezonu. W przypadku drugiej z form tej paszy, należy doliczyć dość wysokie koszty transportu.