Biegunki cieląt są od zawsze zmorą hodowców bydła. Nieprawidłowa konsystencja kału może być skutkiem nieprawidłowego żywienia, lub infekcji bakteryjnej bądź wirusowej. Żywieniowe przyczyny biegunek to:

- niewłaściwa temperatura podawanego pójła,

- sposób jego spajania,

- dawkowanie

Zalecenia specjalistów mówią, o podawaniu mleka lub preparatu mlekozastępczego mającego temperaturę 37-39oC. Do pojenia najlepiej użyć wiadra ze smoczkiem, zamocowanego na wysokości głowy cielęcia. Powoduje to fizjologiczny odruch zamknięcia rynienki przełykowej, przez co pójło trafia bezpośrednio do trawieńca. Nieprawidłowy sposób podania może skutkować zaleganiem mleka w żwaczu, a przez to jego fermentacją powodującą biegunki. Ważna jest również ilość pójła podawanego jednorazowo oraz liczba odpojów w ciągu doby. Fachowcy zalecają, aby jedno- i dwudniowe cielęta otrzymywały siarę w 3-4 porcjach po 1-1,5l. Zwierzęta w wieku od 3 do 6 dni, powinny otrzymywać pójło trzykrotnie w ciągu dnia w porcjach po 2-3 l. Cielęta tygodniowe powinny płynnie przechodzić na dwukrotny odpój w ciągu dnia, oraz swobodny dostęp do wody.

Do najczęściej stosowanych przez hodowców sposobów leczenia należy podawanie różnego rodzaju naparów roślinnych. Najpopularniejszymi surowcami do sporządzania środków leczniczych są:

- szczaw lancetowaty zwany końskim,

- wywar z kory dębu,

- rumianek,

- siemię lniane

Stosowane są również produkty spożywcze takie jak kawa zbożowa oraz mąka ziemniaczana. Niektórzy z hodowców zalecają również podanie kilku surowych jaj, na wzmocnienie organizmu.

Szczaw zawiera flawonoidy oraz garbniki, wykazuje działanie ściągające na błonę śluzową a także przeciwbakteryjne. Napar sporządza się z suszonych koszyczków nasiennych, łodyg z liśćmi oraz z korzeni.

Korę dębu podaję się w formie naparu ze sproszkowanego substratu. Wykazuje on działanie ściągające i przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgnilne i antyfermentacyjne.

Rumianek działa przeciwzapalnie oraz przeciwskurczowo na układ pokarmowy.

Wywar w formie kleiku sporządzany z siemienia lnianego, działa osłonowo na żołądek i jelita, oraz przeciwzapalnie. Jest to skutek obecności w nasionach lnu substancji śluzowych, pokrywają błony śluzowe żołądka i jelit tworząc warstwę izolacyjną i ochraniającą.

Na rynku dostępne są również różnego rodzaju gotowe preparaty ziołowe. Działają one w podobny sposób jak wyżej wymienione tradycyjne sposoby.

Wywary najczęściej podawane są z równoczesnym odstawieniem mleka lub preparatu mlekozastępczego.

Należy pamiętać że przewlekła biegunka prowadzi do osłabienia organizmu, przez co cielę jest bardziej podatne na inne choroby. Jeśli tradycyjne metody nie dają pozytywnych efektów, niezbędna jest interwencja lekarza weterynarii. 

Podobał się artykuł? Podziel się!