PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Brakowanie krów - jakie są najczęstsze przyczyny?

Brakowanie krów - jakie są najczęstsze przyczyny?

Brakowanie zwierząt w stadzie krów mlecznych jest istotnym narzędziem w prowadzeniu pracy hodowlanej. Zdarza się jednak, że stopień brakowania znacznie przekracza przyjęte normy, powodując dezorganizację w stadzie. Pozostaje pytanie: jakie są tego przyczyny?



Brakowanie krów mlecznych jest jednym z głównych czynników decydujących o opłacalności produkcji mleka. Zbyt wysokie wartości tego wskaźnika wpływają niekorzystnie na ostateczny wynik ekonomiczny.

Brakowanie można podzielić na dwie zasadnicze kategorie: ekonomiczne i biologiczne. To pierwsze jest świadomym działaniem hodowcy wynikającym z selekcji i mającym na celu podniesienie wartości hodowlanej stada. Natomiast drugie jest niezamierzone, do którego zmusza wynikająca z różnych przyczyn niezdolność do dalszej produkcji.

Zaburzenia w rozrodzie

Jedną z najczęstszych przyczyn brakowania krów mlecznych jest ich jałowość i niezdolność do wydawania potomstwa. Może ona wynikać ze stanów chorobowych układu rozrodczego, stanów zapalnych, czy urazów powstających przy porodzie. Należy pamiętać, że za problemy w rozrodzie w dużym stopniu odpowiada również nieprawidłowe żywienie.

Choroby wymienia

Kolejnym powodem brakowania są choroby gruczołu mlekowego. Zjawisko to dotyczy zazwyczaj krów starszych, choć coraz częściej zdarzają się stany zapalne już u jałowic, co w skrajnych przypadkach musi skończyć się wybrakowaniem pierwiastki ze stada.

Choroby nóg i racic

Mówiąc o przyczynach brakowania nie można pominąć tak istotnego czynnika, jak choroby nóg i racic. Ich występowanie zależy w dużej mierze od systemu utrzymania zwierząt. Często też wynikają z zaniedbania zabiegów pielęgnacyjnych w postaci okresowej korekcji racic. Źle wyrośnięte racice powodują nieprawidłową postawę nóg, co często prowadzi do deformacji stawów. Na odpowiedni stan zdrowotny kończyn w dużej mierze wpływa także prawidłowe żywienie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!