Z konwencjonalną produkcją mleka wiąże się wiele cierpienia zwierząt. Krowy ubijane są wiele lat przed osiągnięciem starości, cielęta płci męskiej często ubijane na cielęcinę, a buhaje również przeznacza się na mięso – powiedziała Sanjay Tanna, dyrektor fundacji Ahimsa (Ahimsa Diary Foundation – ADF), koordynującej projekt. – Żadna z naszych krów nie trafi do rzeźni. Badamy również nowe sposoby zrównoważonej i wydajnej pracy z buhajami. Myślę, że ludzie poczują różnice w smaku mleka, które sprzedajemy – dodała.

Obecnie cena za litr takiego mleka kształtuje się na poziomie 2,25 funta, a jest ono dostępne w północno-zachodnim Londynie oraz w części Hertfordshire. W przyszłości planowane jest wprowadzenie na rynek również masła i śmietany, produkowanych z mleka pochodzącego z tego systemu. Podobał się artykuł? Podziel się!