PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

BSE – obecna sytuacja na świecie, podsumowanie przebiegu epidemii

BSE – obecna sytuacja na świecie, podsumowanie przebiegu epidemii fot. Pixabay

Autor: Paulina Czarnowska

Dodano: 16-08-2017 14:19

Tagi:

W związku z pojawieniem się dokumentu potwierdzającego uznanie Polski jako kraju o nieznacznym ryzyku wystąpienia BSE, zapytaliśmy Instytut Weterynarii w Puławach o obecną sytuację występowania BSE na świecie. Czy choroba BSE stanowi obecnie istotny problem, czy coraz mniej odnotowuje się przypadków BSE na świecie?



Aktualnie, zgodnie z wytycznymi OIE (Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt) status ryzyka BSE posiada 58 krajów. Większość z nich, bo aż 50, posiada status krajów o znikomym (nieistotnym) ryzyku BSE. Obecnie Anglia, Francja, Irlandia i Walia mają status kontrolowanego ryzyka BSE. Pozostałe kraje zaliczone są do tzw. grupy nieokreślonego ryzyka BSE, ponieważ nie przedstawiły dowodów na spełnianie kryteriów OIE umożliwiających zaliczenie ich do jednej z powyżej zacytowanych dwóch kategorii.

Czytaj więcej: Polska już formalnie wolna od BSE

OIE przygotowała specjalny kwestionariusz, w którym dany kraj umieszcza szczegółowe dane dotyczące historii BSE, prowadzonych programów monitorowania choroby, obowiązkowego zgłaszania i badania podejrzeń choroby, analizy ryzyka wprowadzenia czynnika BSE do kraju w przeszłości (zakup mączek mięsno-kostnych z krajów z BSE oraz żywego bydła) itp.

Generalnie BSE stanowi obecnie marginalny problem i wg. Danych OIE w pierwszym półroczu 2016 roku wykryto zaledwie dwa przypadki choroby (Francja i Hiszpania) (dane OIE). W 2017 roku wykryto dotychczas: 1 przypadek BSE w USA, 2 w Hiszpanii oraz 1 w Irlandii, wszystkie jako atypowe BSE. Jest to zjawisko spodziewane i oczekiwane, ponieważ od 2001 w krajach UE wprowadzono całkowity zakaz paszowy i zniknęła możliwość transmisji choroby przez skażone mączki mięsno-kostne, choć po tej dacie stwierdzono 60 przypadków klasycznego BSE (tzw. przypadki urodzone po całkowitym zakazie paszowym - born after real ban - BARB).

Od 2004 obserwowane są (a od 2014 istnieje obowiązek typowania BSE) przypadki tzw. atypowego BSE, które w przeciwieństwie do klasycznego BSE uważane jest za spontaniczną postać choroby, niezwiązaną ze stosowaniem mączek mięsno-kostnych. Dlatego też wykrycie atypowego BSE w kraju o nieistotnym (znikomym) ryzyku BSE nie zmienia statusu danego kraju, w przeciwieństwie do wykrycia klasycznej postaci choroby. Co ciekawe, udało się poprzez pasaż atypowego BSE na myszach z wszczepionym genem kodującym owcze białko prionowe uzyskać klasyczne BSE, co może sugerować istnienie sporadycznego (atypowego) BSE w populacji bydła od wielu lat, które poprzez pasaż przez owce przekształciło się w klasyczne BSE, które skutecznie zakaziło setki tysięcy zwierząt poprzez mączki mięsno-kostne.

Ciekawą sprawą jest pojawianie się pojedynczych przypadków klasycznego BSE u dosyć młodego bydła, obserwowane w ostatnich latach. Przypadki takie stwierdzono w latach 2015/2016 u zwierząt 5-6 letnich z Kanady, Francji i Irlandii, co doprowadziło do utraty przez te kraje statusu krajów o znikomym ryzyku BSE.

Jak podaje PIWet-PIB w Polsce stwierdzono dotychczas 75 przypadków BSE, a ostatni zdiagnozowano w lutym 2013. Krajowy Plan Gotowości Zwalczania BSE w Polsce został opracowany przy udziale ekspertów z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-PIB w Puławach, w 2001 r. czyli rok przed pojawieniem się choroby w kraju. Instytut pełni rolę Krajowego Laboratorium Referencyjnego pasażowalnych gąbczastych encefalopatii zwierząt (BSE, trzęsawka, CWD) i wszystkie krajowe przypadki BSE zostały potwierdzone w Puławach.

Pomimo, że przypadki BSE są w Polsce oraz Europie coraz rzadsze, nadal prowadzone są badania monitoringowe w laboratoriach Zakładów Higieny Weterynaryjnej w Krakowie, Lesznie oraz Siedlcach. Obejmują one badanie każdej zdrowej sztuki bydła, trafiającej do konsumpcji, powyżej 108 miesiąca życia oraz zwierzęta z tzw. grupy ryzyka (padłe, ubite z konieczności, wykazujące objawy nerwowe, z uboi sanitarnych) w wieku powyżej 48 miesiąca życia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.3.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!