PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ceny bydła mocno uzależnione od eksportu

Ceny bydła mocno uzależnione od eksportu W Polsce ok. 90 proc. wołowiny jest eksportowane, co ma decydujący wpływ na stawki oferowane rolnikom w kraju, fot.Ł.Ch.

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 06-12-2018 11:40

Tagi:

Ze względu na niewielkie spożycie krajowe, przeważająca część produkcji żywca wołowego podlega eksportowi, co w dużym stopniu wpływa na ceny w kraju.



W ostatnich tygodniach nastąpiły wyraźne spadki cen żywca wołowego, szczególnie w przypadku byka i krowy. Najstabilniej prezentują się stawki oferowane za jałówki. Niejednokrotnie ich cena jest równa, a czasem nawet wyższa niż ta proponowana za byka. Na wzrost cen będzie można prawdopodobnie liczyć dopiero po ponownym uruchomieniu handlu z Turcją.

O komentarz do aktualne sytuacji rynkowej poprosiliśmy Jacka Zarzeckiego, Prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Żywca Wołowego. Jego zdaniem ceny w Polsce są pod wpływem cen u największych producentów wołowiny w UE oraz kursu wymiany waluty unijnej.

- Ceny są stabilne i podlegają jedynie delikatnym wahnięciom. Jest to spowodowane wysokim bo prawie 90 proc. udziałem eksportu w produkcji krajowej, a także rosnącym spożyciem w kraju. Jesteśmy czołowym eksporterem wołowiny i jednym z największych w Europie producentów żywca wołowego. Cały czas widzimy dysproporcję w cenach w porównaniu z krajami UE, jednak ten dystans się zmniejsza. Dzisiaj nasze bydło jest jeszcze o 10-15 proc. tańsze i to daje nam przewagę konkurencyjną. Jeżeli chodzi o młode bydło opasowe to wyraźnie widać, zapotrzebowanie na ten towar na rynku krajowym. Jest to wynikiem wzrostu zainteresowania polskich producentów tym kierunkiem produkcji. Ceny te będą się utrzymywały ze względu na fakt, że w Polsce brakuje materiału do opasu i musimy importować zwierzęta z zagranicy. Ta sytuacja się nie zmieni dopóki nie wzrośnie u nas ilość gospodarstw, które będą utrzymywały krowy mamki – uważa Jacek Zarzecki.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Kucharz 2018-12-06 13:46:39
    życzę smacznego steka z polskiego żylastego hfa. Tego jeść się nie da. A potem rolnik zdziwiony że za mlecznego szkieletora 6,50 płacą. Co lepsze sztuki idą za granicę, a na polskie rynek tkanka przypominająca wołowinę. A potem analitycy się dziwią, że Polak zjada średnio w roku 2 kg mięsa wołowego...
    • poldi 2018-12-06 16:40:13
      byki to jadą w pi...du u nas steki robi sie z krów
    • Michu rocznik 88 2018-12-06 17:31:35
      Polać mu ma racje
      • Kazimierz 2018-12-06 18:09:50
        Zajmuję się ekologicznym chowem bydła mięsnego - mamki z cielętami ( z certyfikatem ekologicznym_). Takie bydło jest w kraju. Można jeść smaczne steki z tego bydła. Chętnie sprzedam takie mięso. Łatwo można mnie znaleźć.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 77.65.97.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!