Odnotowany wzrost o 1,4 proc. był powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz masło odwodnione na giełdzie w Nowej Zelandii.

W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 5 z 8 jego składowych, wśród których najsilniejszy wzrost cen odnotowano w przypadku laktozy (+5,6 proc.), pełnego mleka w proszku (+2,9 proc.) oraz masła (+2,6 proc.). Spadek cen odnotowano w przypadku kazeiny podpuszczkowej (-4,5 proc.), sera Cheddar (-3,7 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (-0,3 proc.). Zmniejszeniu uległa ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 31 525 t wobec 33 937 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT będzie miała miejsce 1 listopada.

Wyniki ostatniej aukcji potwierdziły ocenę analityków Credit Agricole Bank Polska S.A., zgodnie z którą spadek indeksu cen GDT na poprzedniej aukcji (4 października) był przejściowy. Według prognoz analityków, globalny rynek mleka w II kw. br. wszedł we wzrostową fazę cyklu i w kolejnych kwartałach można oczekiwać kontynuacji wzrostu cen mleka i produktów mlecznych.