Na międzynarodowej giełdzie produktów mlecznych, należącej do nowozelandzkiej Fonterry, odnotowano wzrost cen przetworów z białego surowca. Jest to pocieszająca informacja po wcześniejszych dwóch aukcjach na których ceny spadały. Łączny wynik zakończonej sesji to 0,2 proc. wzrostu. Daje nam to zwiększenie się poziomu indeksu cen GDT do 1084 punktów.

Wzrosły ceny czterech produktów mlecznych oferowanych na platformie:

  • Masła o 3,4 proc.
  • Kazeiny podpuszczkowej o 2,4 proc.
  • Sera Cheddar o 1,6 proc.
  • Pełnego mleka w proszku o 0,3 proc.   

Spadły natomiast ceny:

  • Odtłuszczonego mleka w proszku o 3,2 proc.
  • Laktozy o 1,8 proc.
  • Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 0,2 proc.

Podczas tej sesji nie oferowano maślanki w proszku dlatego też nie znalazła się w zestawieniu.

Zmiany cen są minimalne, ale i tak cieszy sam fakt wzrostu wartości produktów mlecznych. 

Podobał się artykuł? Podziel się!