Już po raz czwarty z rzędu, sesja na internetowej platformie Fonterry, zakończyła się na plusie. Tym razem wzrost wyniósł 9,9 proc. 

Na ten wynik złożyły się podwyżki cen: 

  • maślanki w proszku o 13,8 proc. 
  • odtłuszczonego mleka w proszku o  13,4 proc. 
  • pełnego mleka w proszku o 12,9 proc.  
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 9,9 proc. 
  • laktozy o 5,9 proc. 
  • podpuszczki kazeiny o 4 proc.  
  • sera Cheddar o 0,5 proc. 
     
    Spadek ceny zanitowano jedynie w przypadku: 
  • masła o 2,3 proc. 
     
    Analitycy coraz odważniej mówią, że nastąpiło odbicie od dna i ceny produktów mlecznych będą systematycznie rosły. Daje to nadzieję na podwyżki w skupach mleka.
Podobał się artykuł? Podziel się!