Producenci mleka są w coraz trudniejszej sytuacji. Z niską ceną zmagają się rolnicy z niemal całego świata, jednak w naszej części kontynentu jest to połączone z suszą. Dlatego wszyscy patrzymy z nadzieją na sytuację na rynkach międzynarodowych.  

Jednym z wyznaczników kondycji rynku mleka i produktów mlecznych na arenie międzynarodowej jest Global Dairy Trade. Właśnie na tej platformie, po półrocznych spadkach cen, nastąpiło przełamanie złej passy. Już trzecia sesja z kolei zamknęła się wzrostem i to aż o 16,5 proc. 

Na tak duży wzrost złożyły się zwyżki cen: 

  • sera Cheddar o 10,7 proc. 
  • pełnego mleka w proszku o 20,6 proc.  
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 13,7 proc. 
  • odtłuszczonego mleka w proszku o  17 proc 
  • masła o 13,3 proc.  
  • podpuszczki kazeiny o 0,6 proc.  
  • laktozy o 3,1 proc. 

Spadek zanitowano jedynie w przypadku: 

  • maślanki w proszku o 1,9 proc. 

Oby wzrosty na nowozelandzkiej giełdzie, przełożyły się jak najszybciej na wzrost ceny mleka w skupie w naszym kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!