Po ostatniej sesji zakończonej niewielkim wzrostem, wartość kontraktów zawieranych na platformie Fonterry spadła o 2,9 proc.

Na obniżkę wartości indeksu GDT nałożyły się spadki cen:

  • kazeiny podpuszczkowej o 7 proc.
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 6,5 proc.
  • sera Cheddar o 5,6 proc.
  • masła o 2,8 proc.
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 2,5 proc.
  • pełnego mleka w proszku o 0,8 proc.

Wzrosły natomiast ceny tylko dwóch produktów oferowanych na platformie:

  • laktozy o 0,8 proc.
  • maślanki w proszku o 6,4 proc.

Wartość indeksu GDT, stanowiącego średnią ważoną cen produktów mlecznych jest obecnie na poziomie tych z września 2015 roku. Oznacza to, że spadki jakie miały miejsce od początku obecnego roku, skorygowały wzrost jaki nastąpił we wrześniu oraz październiku ubiegłego roku.

Sytuacja jest wciąż niestabilna, ale analitycy wieszczą nadchodzące wzrosty wartości produktów mlecznych, które mają być spowodowane przyspieszeniem gospodarczym w Chinach i wzrostem popytu ze strony mieszkańców tego państwa.