Od końca marca do końca czerwca 2017 r. obserwowaliśmy wzrosty cen produktów mlecznych na internetowej platformie aukcyjnej należącej do nowozelandzkiej Fronterry. Jednak już druga sesja z kolei zakończyła się na minusie.

Spadły ceny niemal wszystkich produktów oferowanych na platformie. Staniały:

  • Odtłuszczone mleko w proszku o 4,5 proc.
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 3,5 proc.
  • Laktoza o 3,3 proc.
  • Ser Cheddar o 3,2 proc.
  • Kazeina podpuszczkowa p 2,7 proc.
  • Masło o 0,1 proc.

Wzrosły natomiast ceny

  • Maślanki w proszku o 10,8 proc
  • Pełnego mleka w proszku o 2,6 proc.

Indeks Cenowy GDT osiągnął 1082 pkt. Przez co spadł o 0,4 proc. w stosunku do wyniku sprzed dwóch tygodni. Zmiana wartości tego wyznacznika jest niewielka ale pokazuje, ze sytuacja na międzynarodowych rynkach produktów mlecznych nie jest jednoznacznie pozytywna. Jeśli spadki będą następowały na kolejnych aukcjach, możemy spodziewać się zachwiania cen mleka w skupach ok. końca br.

Podobał się artykuł? Podziel się!