Po wzrostach, które miały miejsce w sierpniu i wrześniu, wielu analityków prognozowało, że kryzys na rynku przetworów mlecznych się zakończył. Niestety według najnowszego podsumowania kontraktów zawieranych na platformie nowozelandzkiej spółdzielni, ceny spadły o 7,9 proc.  
GDT Proce Index jest na podobnym poziomie jak na początku czerwca br. Sytuacja jest więc znowu cięższa niż w maju 2012 roku. 

Na spadek wynoszący 7,9 proc, nałożyły się obniżki: 

  • pełnego mleka w proszku o 11 proc.  
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 8,1 proc.  
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,9 proc.  
  • sera Cheddar o 5 proc.  
  • podpuszczki kazeiny o 4,4 proc.  
  • laktozy o 2 proc. 
  • maślanki w proszku o 1 proc.  
     
    Wzrosła natomiast cena masła o 5,6 proc. 

Miejmy nadzieję, że sytuacja jak najszybciej ulegnie poprawie.