Certyfikacja żywca wołowego daje dodatkowy zysk dla producenta, który jest na dwóch poziomach. Po pierwsze rolnik uczy się jak produkować żywiec wysokiej jakości, m.in. poprzez wiedzę jak dobór genetyki i żywienia dadzą mu najlepszy uzysk z tuszy. Po drugie producenci wiedzą, że gwarantując określoną, mierzalną, wysoką jakość na wejściu mają silniejszą pozycję negocjacyjną, a za swój produkt otrzymują premię 1 zł do kg, w porównaniu do ceny rynkowej. - Mówi Maria Woźniak dyrektor ds. marketingu w firmie Elkopol, zajmującej się dystrybucją wysokojakościowego mięsa kulinarnego. 

Jak mówi Tomasz Tymiński, producent żywca wołowego w systemie QMP, dodatkowa premia do każdego kilograma wagi bitej ciepłej, to realny zysk. 

Premia w postaci 1 zł do kg WBC, którą otrzymujemy za certyfikowany żywiec, przekłada się na ok. 300 zł dodatkowego dochodu od sprzedanej sztuki. Przy dzisiejszych cenach żywca jest to znaczna kwota. -Mówi rolnik.  

Józef Wojewódzki, jak najbardziej poleca produkcję żywca wołowego w systemie QMP innym rolnikom. Jak mówi producent żywca, jest to sposób na uzyskanie dodatkowego zysku.    

-Jest to aktualnie ważne, ponieważ dzisiaj marża w produkcji wołowiny jest bardzo niska, co wynika z wysokich kosztów, m.in. zakupu cieląt do opasu. -Mówi rolnik, w którego gospodarstwie rocznie ponad 100 opasów jest objęte certyfikacją. 

Podobał się artykuł? Podziel się!