Jak poinformował komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan, do końca 2016 r. wołowina od czołowych unijnych producentów zacznie trafiać na rynek chiński. W najbliższych tygodniach inspektorzy z Chin będą wizytować zakłady produkcyjne we Francji, w Holandii, Wielkiej Brytanii, Belgii oraz we Włoszech. W styczniu br. podobną inspekcję przeprowadzono w zakładach w Irlandii. Obie strony, tj. Chiny oraz Irlandia uzgadniają obecnie ostatnie szczegóły techniczne przed uruchomieniem handlu. Tym samym po 16 latach zakazu eksportu wołowiny z Unii do Państwa Środka, wynikającego z obaw przed tzw. chorobą szalonych krów (BSE), trafi ona ponownie na rynek chiński – podaje w swoim najnowszym raporcie Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Państwo Środka staje się najważniejszym rynkiem dla unijnych produktów rolno-spożywczych. Otwarcie się Chin na wołowinę z UE to szansa dla producentów żywca wołowego z krajów Wspólnoty.

Chiny stały się dla Wspólnoty, drugim po Stanach Zjednoczonych, najważniejszym rynkiem zbytu na towary rolno-spożywcze. W 2015 r. wartość eksportu mięsa wieprzowego na ten rynek wzrosła dwukrotnie, z 432 mln EUR do 934 mln EUR. Wartość całego eksportu rolnego zwiększyła się o 2,9 mld EUR do 10,4 mld EUR. Najwięcej eksportowano ze Wspólnoty do Państwa Środka żywności dla dzieci, podrobów, produktów mleczarskich, wieprzowiny, wina oraz wódek. Pomimo, iż wołowina nie jest zbyt popularnym gatunkiem mięsa w Chinach, Unia liczy, że rynek ten może stanowić alternatywny i rozwojowy kierunek eksportu dla producentów bydła we Wspólnocie – podaje FAMMU/FAPA

Chiński popyt na wołowinę rośnie w ekspresowym tempie. W ciągu czterech ostatnich lat import tego gatunku mięsa do Kraju Środka zwiększył się 25-krotnie. Jest to wynik zmiany preferencji kulinarnych w chińskim społeczeństwie.

W 2015 r. Chiny były największym importerem wołowiny na świecie, sprowadzając prawie 500 tys. ton tego gatunku mięsa. Jeszcze przed czterema laty import ten wynosił zaledwie 20 tys. ton. Zdaniem niektórych ekspertów, w ciągu najbliższych pięciu lat spożycie mięsa wołowego w Chinach przekroczy poziom 1 mln ton. Wzrost popytu na ten gatunek mięsa w Państwie Środka jest wynikiem procesów urbanizacyjnych, a także rosnącego wpływu kultury zachodniej na dietę społeczeństwa chińskiego – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Podobał się artykuł? Podziel się!