PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Choroszy: Są prezydspozycje do produkcji wołowiny kulinarnej

Choroszy: Są prezydspozycje do produkcji wołowiny kulinarnej

Autor: farmer.pl, Radosław Iwański

Dodano: 31-08-2011 12:52

Tagi:

Bydło simentalskie w polskich warunkach powinno być wykorzystywane do produkcji wołowiny kulinarnej - uważa dr Bogumiła Choroszy z Instytutu Zootechniki w Balicach.



Simentale są doskonalone równocześnie w dwóch kierunkach, w kierunku poprawy cech mlecznych i cech mięsnych.

Tusze pochodzące od młodego bydła simentalskiego są dobrze umięśnione i niezbyt odtłuszczone, charakteryzują się dużym udziałem wartościowych wyrębów i wysoką jakością mięsa. Takie tusze preferuje przemysł mięsny.

- Takie tusze można uzyskać od simentali ubijanych przy masie ciała powyżej 550 kg - powiedziała dr Bogumiła Choroszy z Instytutu Zootechniki w Balicach. Według niej, ubijanie lżejszych bujaków jest najczęstszym błędem, który popełniają hodowcy.

Wraz ze wzrostem masy ciała zwiększa się stopień umięśnienia, polepsza udział mięsa kulinarnego poprzez rozrost i zwiększenie powierzchni przekroju mięśni, wzrasta także procent tłuszczu śródmięśniowego, który wpływa na jakość mięsa głównie na kruchość i soczystość.

- Bydło simentalskie jest bydłem później dojrzewającym, wzrost i produkcja tkanki mięśniowej bez nadmiernego otłuszczenia trwa do 18 miesięcy i powyżej - powiedziała Choroszy.

Przeprowadzone przez nią badania nad porównaniem wartości rzeźnej opasów buhajków simentalskich, hf oraz mieszańców wykazały, że efektywność opasu wyrażona produkcją tuszy na dzień życia była wyższa u buhajków simentalskich (+31 g) i mieszańców (+13 g) w stosunku do buhajków hf. Tusze simów i mieszańców uzyskują wyższą klasę.

Dr Choroszy wykazała także znacznie korzystniejszy, w stosunku do rasy hf, udział mięsa w tuszach simentali i ich mieszańców oraz niższy udział tłuszczu.

- Krzyżowanie krów ras mlecznych z buhajami simentalskimi wpływa korzystnie na wysklepienie umięśnienia oraz grubość mięśni u mieszańców - powiedziała Choroszy.

Badania potwierdzają, że simy można wykorzystywać do opasu. Spełniają one wymagania przemysłu mięsnego. Dotyczy to również mieszańców uzyskanych z krzyżowania krów mlecznych z buhajami rasy simentalskiej o dwukierunkowej użytkowości.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!