PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Coraz gorsza sytuacja na rynku mleka

Sytuacja na rynku mleka pogarsza się - alarmują przedstawiciele tej branży. Wskazują, że ceny zbytu produktów mleczarskich są obecnie niższe niż w styczniu tego roku, a eksporterzy nie są zainteresowani ich sprzedażą za granicą.



Prezesi Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Związku Polskich Przetwórców Mleka oraz Krajowej Rady Izb Rolniczych przedstawili ministrowi rolnictwa Markowi Sawickiego wspólne stanowisko nt. pogarszającej się sytuacji na rynku mleka.

W opinii organizacji mleczarskich, gdyby taki trend utrwalił się i utrzymywał przez cały rok, sytuacja zakładów przerabiających mleko oraz samych rolników - producentów mleka - byłaby ciężka.

Organizacje rolnicze ostrzegają, że jeżeli nadal będą utrzymywały się niskie ceny zbytu artykułów mleczarskich, to należy liczyć się z dość drastyczną obniżką cen skupu mleka. Niektórzy eksperci oceniają, że ceny mogą spaść do 1,00-1,10 zł za litr.

Zdaniem mleczarzy, z powodu wzrostu zapasów w pierwszej kolejności trzeba uruchomić dopłaty eksportowe do pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła, a w następnej kolejności - do serów.

Według comiesięcznej analizy Polskiej Izby Mleka, ceny skupu mleka jeszcze w lutym utrzymały się na poziomie zbliżonym do styczniowego i były znacząco wyższe niż rok wcześniej. Według danych GUS, w lutym 2012 r. dostawcy za surowiec średnio w kraju uzyskiwali 126,85 zł za 1000 litrów wobec 126,96 zł w styczniu. Było to o ponad 9 proc. więcej niż w lutym 2011 r. Najwyższe ceny za mleko uzyskiwali rolnicy z woj. podlaskiego i mazowieckiego.

Tymczasem ceny zbytu produktów mleczarskich spadają. Z danych ministerstwa rolnictwa wynika, że pod koniec stycznia br., np. masło w kostkach kosztowało średnio 15,9 zł za kg, a na początku kwietnia już zaś 14,8 zł/ kg; pełne mleko w proszku potaniało z 9,76 zł za kg do 8,81 zł za kg, a ser typu Gouda z 12 zł do 13,4 zł za kg.

2011 rok był rekordowy pod względem wartości eksportu produktów mleczarskich. Polski eksport wyniósł 1,36 mld euro, czyli był o ok. 15 proc. wyższy niż w 2010 r. Było to związane ze wzrostem światowych cen nabiału. Naszymi głównymi produktami eksportowymi są sery i twarogi oraz mleko odtłuszczone i pełne mleko w proszku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.85.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!