PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czas dobrego sera, czyli nieskończone formy mleka

Czas dobrego sera, czyli nieskończone formy mleka W Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów; Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 16-06-2017 08:15

Tagi:

Degustacje najlepszych serów z całego świata, pokazy serowarskie, laboratoria smaku, stoiska z produktami polskich winiarzy, „smakowity” rejs po Wiśle i występy artystyczne złożą się na zaplanowaną w weekend w Sandomierzu siódmą edycję festiwalu „Czas Dobrego Sera”.



"Czas Dobrego Sera", czyli Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka odbędzie się w sobotę i w niedzielę na sandomierskim, zabytkowym Rynku.

- Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka - podkreślił pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek.

W Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów. Degustacje najlepszych polskich i zagranicznych serów będą się odbywały pod okiem wybitych autorytetów, to m. in. wieloletni prezes Konsorcjum Serów Alpejskich Monte Veronese z Włoch Giovanni Roncolato, czy też prof. Monika Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która jako jedna z nielicznych w Polsce od zawsze propaguje wyższość masła nad margaryną.

Zaplanowano osiem tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą takie sery jak m.in.: Kamyk Sudecki, Majowa Bryndza, Wołoski, Dżersejan, Kozia Rura czy też oryginalne holenderskie Goudy, sery alpejskie z Włoch, Francji i Szwajcarii, owcze sery z Chorwacji, Toskanii, Sardynii i Słowacji.

Będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o 9-procentowej zawartości tłuszczu, lodów śmietankowych czy też surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Odbędzie się także pokaz serowarski głównego serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia - zaprezentuje on produkcję sera w warunkach domowych.

Podczas imprezy zaplanowano Rejs-Wisła-Party największym śródlądowym statkiem w Polsce - "Syrenką". Na pokładzie nie zabraknie słodkowodnych, polskich ryb serwowanych z grilla oraz zupy rybnej, doskonałych przekąsek i wina. Wszystko przy cygańskiej muzyce zespołu Transylvania Trio.

Wiadomo, że najlepszym "smakowym" partnerem dla sera jest wino, dlatego w Królewskim Mieście nie zabraknie polskich winiarzy. Organizatorzy spodziewają się uczestnictwa przedstawicieli około 20 polskich winnic, w tym podsandomierskich.

W niedzielne popołudnie zostaną ogłoszone wyniki konkursu na najlepszy polski ser. W tym roku poza klasycznymi kategoriami wprowadzono kategorię na najlepsze polskie masła oraz twaróg.

Podczas imprezy nad Wisłą odbędzie się też chrzest unikatowej łodzi rzecznej - dubasa sandomierskiego, skonstruowanego przez pasjonata Sandomierszczyzny i dawnej żeglugi śródlądowej, Grzegorza Świtalskiego. Wcześniej dubasy przewoziły zboże do Gdańska, a podczas festiwalu ta łódź flisacka zapełni się winem i serem.

Przez cały czas trwania festiwalu na scenie będą odbywały się występy artystyczne oraz rozmowy z producentami serów i win, a także prezentacje poszczególnych stoisk i produktów.

Organizatorem festiwalu jest polski oddział "Slow Food" - międzynarodowej organizacji typu non-profit, której celem jest "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 r. we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem w wyniku ekspansji fast foodów. (PAP Life)

ban/ jbr/

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • WSI 2017-06-16 10:37:37
    Takie imprezy ale promujące tylko polskie produkty powinny odbywać się częściej i to w każdym większym mieście. W Niemczech na rynki wokół ratuszy rolnicy przywożą krowy, świnie konie itd itp. Można dotknąć, wydoić, powąchać ... ile dzieci w miastach ma dziś babcię na wsi? A nawet jak ma to ile z tych babć hoduje jakieś zwierzątko? Co raz mniej niestety. Niech widzą dzieciaki skąd żywność pochodzi że nie z półki sklepowej, że nie LIDE i STONKI są żywicielami, tylko rolnicy na wsi.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.2.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!