PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czosnek na stole paszowym

Czosnek na stole paszowym

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 24-09-2014 09:30

Tagi:

Czosnek jest uznawany za najskuteczniejszy naturalny antybiotyk. Substancje w nim zawarte wykazują właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, fungistatyczne i grzybobójcze, a nawet hamujące rozwój wirusów. Skoro może być wykorzystywany przez ludzi, to zasługuje również na pozycję w menu bydła.



Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe wykazały, że zawarte w czosnku związki mają szybsze i silniejsze działanie niż antybiotyki takie jak: neomycyna i bacytracyna. Ze względu na swoje właściwości czosnek może z powodzeniem stanowić alternatywę dla antybiotyków w zapobieganiu infekcji występujących u cieląt, krów mlecznych i młodego bydła opasowego oraz wspomagać odporność organizmu.

Szczególne znaczenie taka suplementacja może odgrywać w odchowie cieląt, które są szczególnie narażone na zakażenia na tle bakteryjnym. U cieląt, którym podawano wyciąg czosnkowy odnotowano mniejszą liczbę przypadków biegunki, a w przypadku wystąpienia cielęta łagodniej ją przechodziły niż te z grupy kontrolnej.

U krów którym podawano preparaty czosnkowe zaobserwowano poprawę zdrowotności gruczołu mlekowego w wyniku ograniczenia stanów zapalnych, a w konsekwencji obniżenia poziomu komórek somatycznych w mleku. Interesującym efektem stosowania czosnku jest również możliwość obniżenia produkcji w żwaczu metanu i jednocześnie ograniczenie jego emisji do atmosfery, co budzi zainteresowanie sfer związanych z ochroną środowiska i ekologią.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.240.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!