Najpopularniejszym kolorem folii do owijania balotów jest kolor biały, jednak na rynku dostępne są również produkty w innych barwach: zielonej, czarnej oraz przezroczystej.

Podstawową różnicą wynikającą z zasad fizyki jest zdolność odbijania przez folię promieni słonecznych. Te o jasnych barwach, czyli białej lub jasnozielonej najlepiej odbijają promienie słoneczne, co ma duże znaczenie dla procesu fermentacji i dalszego przechowywania.

Folie o ciemniejszych kolorach w praktyce wykorzystuje się zazwyczaj do owijania ostatnich pokosów traw, co ma miejsc jesienią kiedy nasłonecznienie charakteryzuje się już mniejszym natężeniem.

Nie mniej jednak kolor czarny charakteryzuje się wybitną absorpcją promieni słonecznych, co w wyniku nagrzewania powierzchni, może prowadzić do wzrostu temperatury wewnątrz balotu. Zbyt duże nagrzanie zakiszanego materiału może powodować nieprawidłowy przebieg fermentacji, a w konsekwencji psucie się paszy.

Ostatecznie jednak kolor folii ustępuje na znaczeniu zasadom prawidłowych praktyk kiszonkarskich, wśród których podstawowe znaczenie mają takie elementy jak termin zbioru oraz dostateczne ubicie zakiszanego materiału.

Podobał się artykuł? Podziel się!