PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy pasteryzować siarę?

Czy pasteryzować siarę? Wśród fachowców zdania na temat pasteryzacji siary są podzielone, fot.pixabay

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 29-12-2017 07:44

Tagi:

Siara stanowi pierwszy i najważniejszy pokarm cieląt. Czy jej obróbka termiczna jest lepszym rozwiązaniem niż podawanie w stanie surowym?



W przypadku siary, zdania na temat jej pasteryzacji są podzielone. Część naukowców uważa, że siary nie powinno poddawać się pasteryzacji ze względu na możliwość inaktywacji immunoglobulin w niej zawartych, podczas obróbki termicznej. Wówczas wzrasta ryzyko zachorowań w wyniku słabo rozwiniętej odporności.

Natomiast druga strona uważa pasteryzację siary za konieczną, ponieważ w przypadku określania jakości siary nie uwzględnia się poziomu bakterii, który niejednokrotnie przekracza wartość 100 tys.

Nadmierna presja patogenów może zwiększać ryzyko występowania biegunek, a w skrajnych przypadkach prowadzić do upadków. Wyniki doświadczeń wskazują, że u cieląt, którym podawano siarę pasteryzowaną, trzykrotnie zmniejszyło się ryzyko występowania chorób układu oddechowego.

Aby więc pogodzić obie szkoły, decyzję o pasteryzacji siary należałoby podejmować po uprzednim określeniu poziomu bakterii w siarze. Dobrą praktyką jest również mrożenie siary dobrej jakości, aby zawsze dysponować najlepszym pokarmem dla nowonarodzonych cieląt.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • baca 2017-12-29 11:31:21
    Niedługo to wymyślą że kut.. przed stosunkiem trzeba ugotować hahah
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!