Postawione przeze mnie pytanie wydaje mi się jak najbardziej zasadne, gdyż z dużą dozą pewności możemy powiedzieć, że nasze krowy w tym roku będą dotknięte stresem cieplnym, mniejszym lub większym, zależnie od regionu Polski. Jak najbardziej możemy mieć wpływ na to, jak nasze krowy przejdą przez ten czas. Czy stres cieplny odczuwany przez krowy spowoduje duży czy mały spadek produkcyjności naszych krów? Czy krowy po tym czasie szybko wrócą na wyższy poziom produkcyjny? Czy stres cieplny odbije się negatywnie na parametrach rozrodu naszego stada i czy wpłynie na zwiększoną liczbę schorzeń metabolicznych (kwasic, zalegań, przemieszczeń trawieńca, ketoz itd.), zwiększając poprzez to wartość brakowania krów w stadzie? Warto już teraz przygotować się na taką sytuację. Będąc na fermach krów mlecznych na południu Polski w tygodniu od 23 marca (temperatury sięgały 18 stopni C), już zaobserwowałem krowy dyszące dość szybko i ciężko, mimo pięknych nowych budynków, sytuacja w halach udojowych przypominała bardziej miesiąc maj niż marzec (wysoka wilgotność powietrza i temperatura powyżej 20 stopni C). Odpowiedź na postawione pytanie "czy warto zawracać sobie głowę stresem cieplnym u krów już teraz?" brzmi "tak, warto!"

Czym jest stres cieplny.

Stres cieplny występuje w momencie, gdy krowa ma ograniczoną możliwość schłodzenia organizmu. Może to mieć miejsce już przy niskich temperaturach, wynoszących nieznacznie powyżej 20 stopni C, lecz przy wysokiej wilgotności względnej. W tabeli poniżej zobrazowane jest występowanie stresu cieplnego u krów mlecznych zależne od temperatury i wilgotności względnej powietrza.

Objawy stresu cieplnego.

Objawy stresu cieplnego, które możemy obserwować to :

  • wzrost temperatury ciała;
  • zwiększona liczba oddechów (>80 na minutę);
  • zwiększone spożycie wody;
  • spadek pobrania suchej masy paszy nawet o 10 -15 % i więcej (przy pobraniu suchej masy paszy przez krowy na poziomie 25 kg jest to spadek nawet o 2,5 do prawie 4 kg suchej masy paszy);
  • spadek wydajności mlecznej (nawet o 20 % - przy krowach, które dają 40 litrów mleka jest to spadek o 8 litrów);
  • spadek przepływu krwi przez organy wewnętrzne (krew kierowana jest do powłok skórnych, aby jak najefektywniej schładzać organizm);
  • zwiększone wydalanie minerałów z moczem i potem; ślinienie.
Jak przeciwdziałać stresowi cieplnemu.