Sytuacja na Global Dairy Trade jest od początku czerwca 2017 dość niepokojąca. Z każdy zamknięciem sesji dowiadujemy się, że część produktów podrożała, ale i część staniała. Pokazuje to, że sytuacja na międzynarodowym rynku przetworów mlecznych jest niestabilna. 

Sesja zakończona 1 sierpnia 2017 zakończyła się na minusie. Indeks GDT straciła 1,6 proc. wartości w stosunku do notowania sprzed dwóch tygodni. Złożyły się na to spadki niemal wszystkich produktów oferowanych na platformie. Spadły bowiem ceny:

  • Masła o 4,9 proc.
  • Bezwodnego tłuszczu mlecznego o 4,9 proc.
  • Sera Cheddar o 4,8 proc.
  • Kazeiny podpuszczkowej o 4,4 proc.
  • Laktozy o 4,3 proc.
  • Odtłuszczonego mleka w proszku o 3 proc.

Wzrosły ceny dwóch produktów oferowanych na platformie:

  • Pełnego mleka w proszku o 1,3 proc.
  • Maślanki w proszku o 0,4 proc.

Ceny masła rosły niemal nieprzerwanie od około roku, przekraczając przed dwoma tygodniami granicę 6 tys. dolarów za tonę. Ważnym pytaniem jest czy sesja zamknięta 1 sierpnia 2017 r. przełamała ten trend na dobre.

To właśnie wysokie ceny produktów mlecznych powodują, że sytuacja w skupach białego surowca poprawiła się w bieżącym roku. Niestety spadki cen produktów mlecznych na Global Dairy Trade mogą oznaczać, że koniunktura na mleko w najbliższym czasie się pogorszy.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!