PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czym zastąpić kiszonkę z kukurydzy?

Czym zastąpić kiszonkę z kukurydzy? Niesprzyjająca aura spowodowała, że wczesna kukurydza, która miała być zbierana w sierpniu, "przyhamowała" w rozwoju

Co roku jak bumerang wraca problem zbilansowania dawki pokarmowej podczas "kukurydzianego przednówka". W tym roku wielu rolników hodujących bydło spoglądało ze zgrozą na swoje plantacje kukurydzy, które ucierpiały z powodu suszy.



Niesprzyjająca aura spowodowała, że wczesna kukurydza, która miała być zbierana w sierpniu, "przyhamowała" w rozwoju. Niestety, po raz kolejny okazało się, że nawet planowanie z wyprzedzeniem i pewna doza zapobiegliwości nie wystarczą w konfrontacji z siłami natury.

Kiszonka z kukurydzy to przede wszystkim pasza objętościowa, energetyczna. Analiza jej cech pokazuje, że bardziej dokładnie jest to pasza skrobiowa, a skrobia pochodząca z niej rozkładana jest zarówno w żwaczu, jak i w jelitach. Musimy również pamiętać, że kiszonka z kukurydzy nadaje dawce odpowiednią strukturę. Szukając zastępstwa dla tej paszy, musimy w ięc brać pod uwagę te cechy.

ENERGIA Z CUKROWNI

Przy okazji uzyskiwania cukru z korzeni buraków otrzymujemy melasę oraz wysłodki. Melasa jest to zagęszczony sok buraczany, zawierający ok. 50 proc. sacharozy oraz ok. 10 proc. białka o niskiej wartości. Ma formę półpłynną, w niskich temperaturach potrafi być bardzo gęsta, co utrudnia korzystanie z tej paszy zimową porą. Melasa jest coraz chętniej wykorzystywana jako źródło energii w dawce oraz jako "lepiszcze" poprawiające przywieranie paszy treściwej do pasz strukturalnych w TMR-ze, co ogranicza sortowanie karmy przez bydło. Melasa znajduje swoje zastosowanie także jako komponent kiszonek, przyspieszający ich zakiszanie.

Wysłodki buraczane są natomiast pozostałością po krajance buraczanej, czyli rozdrobnionych korzeniach buraków cukrowych. W surowej formie zawierają ok. 90 proc. wody, są więc paszą łatwo psującą się. Dlatego wysłodki konserwuje się, kisząc je bądź - co jest coraz popularniejsze - susząc tę paszę i formując w granulki. Forma granulowana jest łatwiejsza zarówno w transporcie, jak i magazynowaniu i zadawaniu. Cukry w wysłodkach są to głównie pektyny, które rozkładają się wolniej niż skrobia, przez co ich zadawanie nie powoduje zagrożenia nagłym zakwaszeniem treści żwacza. Niektóre zakłady oferują również wysłodki granulowane, które dodatkowo są melasowane.

KISZONE ZIARNO ORAZ ŚRUTA KUKURYDZIANA

Szukając zastępstwa dla kiszonki z kukurydzy, musimy pamiętać o jej znaczeniu jako nośnika skrobi, w tym sporej ilości skrobi dostępnej jelitowo. Skrobia pochodząca ze zbóż jest w większym stopniu rozkładana w żwaczu, dlatego najlepszą alternatywą dla kiszonki z kukurydzy jest pod tym względem zakiszane ziarno kukurydzy oraz śruta kukurydziana. Kiszone ziarno kukurydzy oferowane jest najczęściej w big bagach zawierających ok. 1 t tej paszy. Ceny wahają się od 600 do 800 zł/t. Lokalnie można spotkać niższą stawkę za ziarno kukurydzy zakiszane w silosie bądź rękawie foliowym.

 

WYTŁOKI OWOCOWE I WARZYWNE

Polscy hodowcy bydła coraz częściej, wzorem ich kolegów z krajów o wysokim poziomie produkcji mleka, takich jak Izrael bądź Holandia, korzystają w żywieniu zwierząt z ubocznych produktów przetwórstwa warzyw i owoców. Jak podaje literatura, jeszcze do niedawna znaczna część wytłoków owocowo-warzywnych była kierowana na wysypiska. Jest to bez wątpienia marnotrawstwo.

Wytłoki warzywno-owocowe uzyskiwane są podczas produkcji soków, win oraz koncentratów. Zawierają znaczne ilości włókna, składającego się z ligniny, celulozy oraz hemicelulozy. Ich rola nie ogranicza się jedynie do bycia paszą. Dzięki zawartym m.in. w wytłokach z jabłek pektynom, wytłoki działają jako sorbent metali ciężkich, poprawiając zdrowotność zwierząt.

Dostępność tego rodzaju paszy ma zasięg lokalny i jest związana z obecnością zakładów specjalizujących się w przetwórstwie owocowo-warzywnym oraz sadów, których właściciele coraz częściej pozyskują soki we własnym zakresie. Jeśli w pobliżu naszego gospodarstwa znajduje się zakład przetwórczy bądź sad, warto dowiedzieć się, czy istnieje możliwość odbioru wytłoków.

KISZONKA W BELACH

Alternatywą dla kiszonki z kukurydzy wyprodukowanej we własnym zakresie może być również pasza pochodząca z zakupu, tzn. kiszonka z pryzmy bądź zakiszana w belach cylindrycznych. Kiszonka z kukurydzy zakiszana w pryzmie to zazwyczaj wydatek rzędu 100-130 zł/t. Jednak znalezienie chętnego na sprzedaż w okolicy może nie być łatwe. Transport na większe odległości wydaje się zbyt uciążliwy, aby warto się było na niego decydować.

Inaczej sytuacja ma się z kiszonką z kukurydzy zakiszaną w belach cylindrycznych. Pasza ta jest droższa od tej składowanej na pryzmie - 1 bela kosztuje zazwyczaj 200-250 zł (waga ok. 1 t). Jednak wielką zaletą jest możliwość transportu i składowania na takich samych zasadach jak kiszonki z traw w belach.

WAŻNE JEST ZBILANSOWANIE

Dość prostą metodą zbilansowania dawki z ograniczoną ilością kiszonki z kukurydzy bądź jej całkowitym wykluczeniem jest dodatek wysłodków i śruty kukurydzianej (ewentualnie zbożowej) przy jednoczesnym zwiększeniu ilości skarmianej kiszonki z traw. Wysłodki oraz kiszonka z traw rekompensują funkcję wypełnieniową, strukturotwórczą oraz wprowadzają do dawki energię i białko. Natomiast dodatek śruty zapewnia odpowiednią ilość skrobi.

 

Artykuł ukazał się w sierpniowym numerze miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Andrzej 2018-09-22 12:29:09
    Kiszonka z kukurydzy nie jest strukturotworcza! Rozkład skrobi kukurydzianej zależy od typu odmiany: dent lub flint. Jest to związane z różną jej budową chemiczną. Dent szybciej i w większej ilości rozkładana jest w żwaczu, flint - enzymatycznie w jelicie cienkim. Więc ważna jest odmiana.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!