Na globalnym rynku mleka widać pewną stabilizację. To już czwarta z kolei aukcja nowozelandzkiej giełdy, która wykazuje wyraźny wzrost wskaźników cenowych.

Wzrost indeksów cenowych dotyczył niemal wszystkich produktów mleczarskich. Niewielki spadek zaliczyło jedynie odtłuszczone mleko w proszku (- 0,9 proc.) Najsilniejszy wzrost wystąpił w przypadku maślanki w proszku, której wartość wzrosła aż o 21,8 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 4,7 proc.
• Masło – wzrost o 1,1 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 21,8 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 4,6 proc.
• Laktoza – wzrost o 1,1 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 10,4 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,9 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 5,2 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!