W ostatniej sesji giełdy GDT ogólny indeks cenowy przetworów mlecznych wzrósł o 0,6 proc. Choć nie są to rekordowe wzrosty, jednak ważne, że ugruntowują tendencję wzrostową na globalnym rynku mleka.

Ostatni odnotowany spadek cen wystąpił na aukcji 7 marca 2017 r., natomiast kolejnych sześć sesji zakończyło się wzrostem indeksów cenowych.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,2 proc.
• Masło – wzrost o 3,3 proc.
• Maślanka w proszku – wzrost o 5,8 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 14,5 proc.
• Laktoza – wzrost o 1,0 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,8 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7,9 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 2,9 proc.

Według ostatnich wyników spadkowi uległy jedynie dwie pozycje: bezwodny tłuszcz mleczny oraz pełne mleko w proszku. Natomiast wśród przetworów, które podrożały, największy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar, aż o 14,5 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!