Zawarta w niej skrobia z ziarniaków jest „bombą” energetyczną. Jednak nie jest to jedyne źródło energii, gdyż włókno zawarte w kiszonce jest również porcją energii dla przeżuwaczy.

Dlatego też ważna jest również strawność włókna zawartego w kiszonce. Coraz częściej spotykany jest w katalogach odmian kukurydzy wskaźnik DINAG. Jest to nic innego jak parametr określający strawność włókna. Wartości tego parametru w zakresie poniżej 48 jednostek określają niską strawność włókna oraz informują, że głównym źródłem energii jest skrobia, wartości parametru DINAG powyżej 52 jednostek informują o wysokiej strawności, a źródłem energii jest oprócz skrobi także włókno.

Podczas badania w Ośrodku Badawczo – Wdrożeniowym w Osięcinach krowy żywione kiszonką z kukurydzy o podwyższonej strawności włókna (DINAG = 53,69) wyprodukowały ponad 2000 litrów mleka więcej od krów żywionych również wysokiej strawności kiszonką (DINAG = 52,47) w ciągu zaledwie 71 dni. Tego po prostu nie opłaca się nie stosować – podsumowuje wyniki badania dr Zbigniew Lach.

Byliśmy pierwszą firmą w Polsce wprowadzającą wskaźnik DINAG do katalogów kukurydzy kiszonkowej. Z roku na rok zainteresowanie odmianami Animal Nutrition rośnie, a na dzień dzisiejszy wielu odmian już brakuje – mówi Marek Skwira z Limagrain.