Dipping należy wykonywać przez cały rok po każdym ukończonym doju. Niezwykle ważna jest w tym przypadku systematyczność. Zabieg ten jest formą bariery chroniącej gruczoł mlekowy przed inwazją patogenów chorobotwórczych. Pominięcie choć jednego dippingu może skutkować zakażeniem zarazkami wywołującymi zapalenie wymienia.

Istotną kwestią jest odpowiedni dobór preparatu. Należy wybierać środki o szerokim spektrum działania, które przez długi czas utrzymują się na strzykach. Ważne jest także naprzemienne stosowanie preparatów zawierających różne substancje, aby nie dopuścić do uodpornienia się patogenów.

Stosowane powszechnie w ciągu roku preparaty, w okresie zimy nie spełniają do końca swojej funkcji. Przy temperaturze spadającej poniżej 0ºC mogą one nawet, w wyniku zamarzania, powodować uszkodzenia skóry strzyków.

Powstałe rany i pęknięcia na strzykach stanowią otwarte wrota dla drobnoustrojów chorobotwórczych, co więcej, sprawiają zwierzętom ból podczas przeprowadzanego udoju.

Dlatego na czas panowania niskich temperatur warto wybierać preparaty, których receptura opracowana jest specjalnie dla tego okresu. Punkt zamarzania tych środków obniżony jest do kilku stopni poniżej zera, co czyni je typowymi produktami zimowymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!