Jak mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, sytuacja na światowym rynku wołowiny jest stosunkowo dobra. 

- Na świecie obserwujemy ciągły rosnący popyt w krajach Azji i Afryki. Sytuacja na rynku UE-28 jest w miarę stabilna, utrzymują się stosunkowo wysokie ceny wołowiny - dodaje Jerzy Wierzbicki. 

Niestety pomiędzy średnimi stawkami płaconymi rolnikom w Unii, a naszym rynkiem jest spora różnica. Powodem takiej sytuacji jest m.in. znaczne rozdrobnienie produkcji. 

- Niestety ceny w Polsce w dalszym ciągu są znacznie poniżej średnie UE i różnica ta wynosi około 20% w zależności od typu zwierzęcia i klasyfikacji EUROP. Przyczyną niższych cen jest duże rozdrobnienie, które w konsekwencji powoduje duże zróżnicowanie produktu. Obserwujemy w Polsce niski poziom marketingu rolnego wołowiny, słabe dopasowanie produktów do wymagań rynków docelowych szczególnie w małych i średnich ubojniach - mówi prezes PZPBM.