PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobór roślin motylkowych w żywieniu opasów

Dobór roślin motylkowych w żywieniu opasów Koszty żywienia bydła mięsnego stanowią ok 70 proc. kosztów bezpośrednich produkcji żywca wołowego i są głównym czynnikiem odpowiedzialnym za opłacalność tego kierunku produkcji

Autor: Dr Marcin Gołębiewski

Dodano: 16-12-2016 15:00

Tagi:

Wysokie koszty komponentów białkowych w żywieniu bydła zmuszają do poszukiwania alternatywnych, tańszych składników dawki.



Koszty żywienia bydła mięsnego stanowią ok 70 proc. kosztów bezpośrednich produkcji żywca wołowego i są głównym czynnikiem odpowiedzialnym za opłacalność tego kierunku produkcji. Najkosztowniejszym komponentem dawek pokarmowych opasów są komponenty białkowe, głównie poekstrakcyjne śruty sojowe i rzepakowe. Wynika to z faktu, że pasz tych nie można wyprodukować w gospodarstwie.

Powstaje pytanie, czy istnieje dla nich tańsza alternatywa? Tak, są nimi nasiona roślin strączkowych tj. groch, bobik czy łubin. Ostatnimi czasy wzrasta również dostępność tych pasz ze względu na zaistnienie zmian w systemie dopłat bezpośrednich, które wymuszają na rolnikach wprowadzenie urozmaiceń w płodozmianie. Cechą wspólną nasion tych roślin jest duża zawartość białka o dość dużej wartości biologicznej.

Największe znaczenie w żywieniu opasów mają takie gatunki jak: łubin żółty, wąskolistny i biały, bobik oraz groch polny (peluszka). Skład chemiczny, a więc i wartość pokarmowa tych nasion jest dość zróżnicowana. Zawartość białka ogólnego jest najmniejsza w grochu 20-23 proc. s.m, następnie w bobiku (ok. 30 proc. s.m.), łubinie wąskolistnym (ok. 31 proc. s.m.) i białym (37 proc. s.m.), a największa w łubinie żółtym (ok. 43 proc. s.m.) i może się zmieniać w zależności od odmiany.

Cechą charakterystyczną białka nasion strączkowych jest dość zmienna zawartość aminokwasów egzogennych m.in. lizyny (najwięcej w grochu, później w bobiku i najmniej w łubinach) oraz stosunkowo niska zawartość aminokwasów siarkowych tj. metioniny i tryptofanu.

Ważnym elementem z punktu widzenia tworzenia mieszanek zbożowych nasionami strączkowych, jest niska zawartość treoniny. Jeśli chodzi o węglowodany, skrobia zawarta w nasionach strączkowych różni się istotnie od skrobi zbóż, jest zdecydowanie wolniej trawiona w przewodzie pokarmowym bydła. Również zawartość tłuszczów w strączkowych jest zróżnicowana i waha się od 1,5-2 proc. s.m. w grochu i bobiku do ok 9-10 proc. w łubinie białym.

Niestety, poza dość dobrze rokującą wartością pokarmową, nasiona strączkowych zawierają również sporo substancji antyżywieniowych, negatywnie wpływających na organizm zwierzęcia. Należą do nich taniny, inhibitory proteaz, lektyny, alkaloidy, glikozydy pirymidynowe i saponiny. Ogólne zalecenia dotyczące zastosowania nasion roślin strączkowych w żywieniu opasów powinny zakładać, że ich udział w dawce pokarmowej nie powinien przekraczać 10-15 proc. paszy treściwej, w zależności od wieku opasów (większy udział wraz z wiekiem). Warto pamiętać, że najwłaściwszą formą rozdrobnienia nasion jest gruba śruta.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • T9 2016-12-18 12:55:47
    Stan.Autor w prosty dostępny dla każdego sposób lekko załapał temat żywienia straczkowymi. Wiadomo , wydaje się że mąka lepiej się trawi tak na oko. Bo jak masz metoda rozmywania zobaczyć w kupie mąkę? rozpuscisz ja i wypluczesz. Zrób test w laboratorium i wtedy wyrokuj. Dla bydła wystarczy roztracic warstwę aleuronowa zrobić grubszą kaszę i wsuwaja. Bez kurzu i zaklejania zwierzakow mąką. Ustaw dawkę tak aby zwacz musiał popracować. Jak wszystko drobne bez włókna to się nie dziw że ekspresem z tyłu wylatuje.
  • Stan. 2016-12-17 17:12:07
    Autor twierdzi , że "Warto pamiętać, że najwłaściwszą formą rozdrobnienia nasion jest gruba śruta". To jest błędna informacja , co do "grubej śruty". Z doświadczenia skarmienia 40 ton łubinu. Metodą rozmywania kału i sprawdzania rozdrobnienia przy którym drobiny łubinu zostają całkowicie strawione; dopiero rozdrobnienie "na mąkę " dawało zadowalający wynik. Jedyny mankament , to częste czyszczenie mieszalnika ponieważ "mąka" oblepiała ściany mieszalnika . Wynik skarmiania łubinu wąskolistnego (niebieskiego) był bardziej niż zadowalający .
  • jo 2016-12-17 13:00:18
    Trzeba sobie jasno powiedzieć, że - wbrew opiniom niektórych ekspertów - strączkowe nie zastąpią w Polsce śruty sojowej. Głównie dlatego, że w zdecydowanie większej części(80-85%) ich białko jest rozkładane w żwaczu, co w przypadku wysokowydajnych zwierząt stanowi problem. Mimo to mogą stanowić cenne uzupełnienie paszy, i w tym kierunku trzeba zmierzać.
    Ps. soja też jest motylkową. Skoro udało się w niej poradzić z substancjami "anty" to wierzę, że wkrótce i w krajowych strączkach nie będą one stanowiły problemu.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!