PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobra kiszonka - czyli jaka?

Dobra kiszonka - czyli jaka?

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 06-03-2015 09:30

Tagi:

Oceniając kiszonki, kładzie się nacisk głównie na parametry określające ich wartość pokarmową. Jednak aby w pełni dowiedzieć się czy dobrze przeprowadziliśmy cały proces zbioru i sporządzania kiszonki, a zwierzęta otrzymują paszę wysokiej jakości, należy skupić się również na innych parametrach.



Zwykle standardowymi parametrami oceny jakości kiszonek jest m.in.: sucha masa, białko ogólne, ADF, NDF, skrobia itp. Parametry te mówią nam o wartości pokarmowej tego rodzaju paszy. Dzięki nim możemy dobrze zbilansować dawkę pokarmową. Nie odpowiedzą jednak w pełni na pytanie, czy sporządzona przez nas kiszonka jest naprawdę dobra.

Parametry dobrej kiszonki

Aby ocenić efekt naszej pracy, powinniśmy poddać kiszonkę analizie pod kątem innych parametrów. Są to: 

  • pH wraz z profilem kwasowym 
  • zawartość amoniaku 
  • zawartość alkoholu 

Wartość pH mówi nam o tym jak mocno zakisiła się pasza. Ten parametr powinien być wzbogacony o procentową zawartość kwasów: mlekowego, octowego, propionowego oraz masłowego. Pierwszy z kwasów, to podstawowy produkt działalności głównej grupy bakterii kiszonkarskich - Lactobacillus. Dwa kolejne nie są pożądane w wysokich stężeniach, wpływają jednak na poprawę stabilności kiszonki. Obecność ostatniego, świadczy o niewłaściwym przebiegu fermentacji.

Zawartość amoniaku określanego w stosunku do całkowitego azotu w kiszonce, mówi nam o szybkości z jaką przebiegł proces zakiszania. Im mniej amoniaku w paszy, tym zakiszanie przebiegło szybciej. Zbyt duża zawartość amoniaku, może skutkować zachwianiem gospodarki mocznika w organizmie zwierzęcia,

Ilość alkoholu w kiszonce, świadczy o stabilności paszy. Dzięki temu parametrowi, możemy ocenić jak bardzo materiał jest podatny na wtórną fermentację. 

Wartości w praktyce 

Prawidłowo sporządzona kiszonka z kukurydzy powinna mieć pH na poziomie 3,7 - 4,2. Najlepiej by było, gdyby procentowa zawartość poszczególnych kwasów, przedstawiała się następująco: mlekowy 4 - 7 proc., octowy 1 - 3 proc., propionowy <1 proc. oraz masłowy 0 proc. Zawartość amoniaku w stosunku do całkowitego azotu, powinna się wahać w granicach 5 -7 proc. Etanol natomiast powinien stanowić 1 - 3 proc.

Dobra kiszonka z traw o zawartości suchej masy na poziomie 30 - 35 proc., cechuje się pH na poziomie 4,3 - 4,7. Powinna się również charakteryzować zawartością kwasu mlekowego w granicach 6 - 10 proc., octowego 1 - 3 proc., propionowego <1 proc, oraz masłowego 0,5 - 1 proc. Ilość amoniaku w stosunku do całkowitego azotu, powinna się wahać w granicach 8 - 12 proc. Etanol natomiast powinien stanowić 0,5 - 1 proc.

Ocena kiszonek pod kątem tych parametrów, pozwoli nam na odpowiedzenie sobie czy kiszonka, którą podaje zwierzętom jest dobra. Dzięki takiej analizie, wiemy również czy podczas kolejnego przeprowadzania zbioru i zakiszania musimy poprawić coś w swojej metodzie, czy może wszystko wykonujemy wzorowo.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.198.173
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!