PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dodatki paszowe w żywieniu bydła mięsnego

Autor: Marcin Gołębiewski

Dodano: 17-12-2017 07:18

Tagi:

Dodatki paszowe wpływają na poprawę funkcjonowania organizmu. Ich obecność w dawce pokarmowej zwiększa produkcyjność, poprawia jakość paszy, a przez to podnosi rentowność produkcji.



Sektor bydła mięsnego stoi przed globalnymi wyzwaniami dotyczącymi zaostrzenia w stosowaniu antybiotyków, zmniejszenia produkcji gazów cieplarnianych czy ograniczenia zużycia ziarna zbóż w żywieniu bydła. W związku z tym coraz częściej opracowywane są środki, które mają pomóc w osiągnięciu powyższych celów. Dodatki żywieniowe mogą poprawić wyniki produkcyjne oraz zdrowie zwierząt. Dodatki paszowe definiowane są jako substancje stosowane w żywieniu zwierząt, które stanowią uzupełnienie podstawowych składników pokarmowych, witamin i związków mineralnych. Ta grupa środków do żywienia zwierząt może mieć zastosowanie nie tylko w opasie, lecz także w stadzie krów mamek czy buhajów i jałówek hodowlanych.

Głównym celem stosowania dodatków paszowych w przypadku bydła mięsnego jest jednak poprawa efektywności żywienia lub/i poprawa dobowych przyrostów. Niektóre dodatki paszowe zawierają składniki odżywcze, jednak podaje się je najczęściej w innym celu niż pokrycie potrzeb pokarmowych zwierząt. Niektóre z nich przyczyniają się do redukcji zagrożenia wzdęć żwacza, kwasicy czy kokcydiozy. Inne z kolei podawane są w celu kontroli wystąpień rui, redukcji problemów z racicami czy kontroli zagrożenia pasożytami. Obecnie działania badawcze ukierunkowane są na opracowanie dodatków żywieniowych, które spowodują redukcję wykorzystania antybiotyków czy ograniczą produkcję metanu. Głównym wyznaczaniem jakości dodatków paszowych jest efektywność i ch działania.

EFEKTYWNOŚĆ DODATKÓW PASZOWYCH

Dodatki paszowe działają w różny sposób, w związku z tym ocena ich efektywności zależy od tego, jaki dodatek podlega ocenie. Niektóre oddziałują na funkcjonowanie żwacza, inne modyfikują trawienie w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego i wpływają na metabolizm, a jeszcze inne stosowane są w celu ograniczenia kwasicy czy stresu cieplnego. Jednak ostateczna decyzja dotycząca stosowania dodatków paszowych powinna być uzależniona od opłacalności ich wykorzystania, co w praktyce oznacza, że zastosowanie konkretnego produktu poprawia parametry technologiczne, które związane są z wynikiem ekonomicznym, tj. przyrost dobowy, pobranie paszy czy wykorzystanie paszy. Jeśli zastosowanie dodatku paszowego miało pozytywny wpływ na przyrosty zwierząt, próg opłacalności jego użycia może być obliczony jak w tabeli.

Dla przykładu: dodatek paszowy, którego koszt wynosi 0,4 zł/dobę, włączony do dawki pokarmowej, aby zrekompensować koszt swojego użycia, powinien zwiększyć dobowy przyrost o 0,05 kg/dobę przy cenie żywca na poziomie 8 zł/kg. Wzrost ceny żywca powoduje zmniejszenie przyrostów niezbędnych do pokrycia kosztów jego zastosowania. Jeśli zastosowanie konkretnego dodatku paszowego ma zróżnicowany wpływ na populację bydła, wówczas aby zastosowanie go było ekonomicznie uzasadnione, sumaryczna korzyść osobników, które zareagowały pozytywnie na jego podanie, musi przeważyć łączne koszy j ego użycia w całej grupie.

INHIBIORY METANU

Metanogeneza powoduje utratę ok. 12 proc. energii brutto pochodzącej z pasz objętościowych i ok. 4 proc. z pasz treściwych, co odpowiada 16 g/kg suchej masy pobranej paszy. Wszystkie technologie, które umożliwią odzyskanie tej energii i wykorzystanie jej do produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, mogą mieć bardzo duże znaczenie ekonomiczne. Z drugiej strony nadmierna akumulacja wodoru w żwaczu może mieć również negatywne konsekwencje, tj. pogorszenie fermentacji żwaczowej, pogorszenie strawności włókna, obniżenie pobrania paszy, a w rezultacie pogorszenie produkcyjności zwierząt.

WYCIĄGI OLEJÓW ROŚLINNYCH

Rośliny syntetyzują szerokie spektrum składników, które są wtórnymi metabolitami odpowiedzialnymi za zapach i barwę roślin, mają istotne znaczenie ekologiczne jako chemiczne nośniki umożliwiające przekazywanie informacji między roślinami i ich środowiskiem. Ich działanie jest ukierunkowane bardziej na regulację funkcjonowania organizmu zwierząt niż dostarczanie składników pokarmowych.

PROBIOTYKI

Probiotyki to żywe kultury bakterii, ich ekstrakty, enzymy oraz ich kombinacje. Najczęściej bezpośrednio skarmiane mikroorganizmy to bakterie i drożdże. Zazwyczaj są to bakterie kwasu mlekowego, bakterie wykorzystujące kwas mlekowy, tj.: Lactobacillus, Propionibacterium, Bifidobacterium, Enterococcus, Streptococcus i Bacillus oraz Megasphaera elsdenii i Prevotella bryantii. Najpowszechniej wykorzystywane w probiotykach drożdże to Aspergillus oryzae lub Saccharomyces cerevisiae. Probiotyki podawane są bydłu w celu stabilizacji populacji mikroorganizmów żwaczowych, jednak ich przeżywalność w żwaczu jest niska, stąd konieczność regularnego, codziennego stosowania. Najbardziej widoczne rezultaty ich podawania bydłu mięsnemu są widoczne w sytuacjach stresowych, kiedy mikroflora przewodu pokarmowego ulega zachwianiu (odłączenie cieląt, transport lub finisz z dużą ilością pasz treściwych).

Podawane w tym okresie probiotyki kolonizują przewód pokarmowy, prowadząc do ograniczenia rozwoju enteropatogennych szczepów E. coli czy salmonelli, które mogą prowadzić do biegunek. Bakterie kwasu mlekowego są również wykorzystywane w dawkach pokarmowych dla bydła opasowego, żywionego dużą ilością pasz wysokoskrobiowych, stanowiących żywy bufor dla nagłego spadku pH żwacza.

ENZYMY AMYLOLITYTCZNE I CELULOLITYCZNE

Dodatek egzogennej amylazy może mieć mieszany wpływ na produkcję żywca wołowego. Według niektórych badań ich dodatek wpływa pozytywnie na pobranie paszy oraz przyrosty dobowe w pierwszej fazie finiszu, natomiast inne nie potwierdzają istnienia takich zależności.

Inne wyniki uzyskano w trakcie analizy wpływu enzymów celulolitycznych na efekty opasowe bydła żywionego z dużym udziałem pasz objętościowych. Ich skutkiem było zwiększenie strawności komponentów dawki pokarmowej i wzrost pobrania paszy. Niestety, niekoniecznie przekłada się to na wyniki produkcyjne, co przy wysokiej cenie tych enzymów ma, niestety, ograniczone zastosowanie w suplementacji bydła mięsnego.

BUFORY

Dawki pokarmowe z dużym udziałem pasz treściwych powodują eskalację problemów z zakwaszeniem przewodu pokarmowego. Nagłe zmiany odczynu żwacza negatywnie wpływają na parametry produkcyjne oraz zdrowie zwierząt. Najczęściej do przeciwdziałania zmianom odczynu stosowane są kwaśny węglan sodu lub tlenek magnezu. Pozwalają one zredukować częstość wystąpienia kwasicy podczas okresu przejściowego do żywienia wysokimi ilościami paszy treściwej.

ŚRODKI ZAPOBIEGAJĄCE WYSTĄPIENIU WZDĘCIA ŻWACZA

Wzdęcie żwacza spowodowane jest nadmiernym wypełnieniem żołądka gazami fermentacyjnymi. W praktyce występują różne warianty tego schorzenia. Ryzyko wystąpienia owego zjawiska rośnie wraz z udziałem roślin motylkowych w runi pastwiskowej. Z kolei z punktu widzenia wartości pokarmowej oraz zarządzania użytkami zielonymi wysoki udział tych roślin jest bardzo pożądany. Wystąpienie wzdęcia żwacza może spowodować śmierć zwierzęcia. Głównym działaniem mającym na celu prewencyjne wystąpienie tego zjawiska jest właściwe zarządzanie pastwiskiem. Generalnie, gdy pastwisko będzie zawierało co najmniej 50-proc. udział traw, zmniejszy to ryzyko wystąpienia wzdęcia. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie substancji antypianotwórczych, które zmniejszają napięcie powierzchniowe cieczy. Należą do nich np. lizawki melasowo-poloksalenowe, zawierające 15 g poloksalenu na kg lizawki.

Poza wymienionymi wyżej dodatkami paszowymi w praktyce często do paszy dodaje się środki służące synchronizacji rui u krów i jałówek oraz środki lecznicze (antybiotyki czy środki do odrobaczania). Ich użycie możliwe jest wyłącznie po zaleceniu przez lekarza weterynarii.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • linkolm 2017-12-22 21:57:45
    @Adam Pera A czego się spodziewałeś,jak ten tekst pisał redaktor,a nie zootechnik z doświadczeniem.Bez podstawowej wiedzy nawet trudno stworzyć artykuł metodą "kopiuj,wklej".
  • Adam Pera 2017-12-19 15:07:31
    Artykuł to zlepek różnych informacji na temat żywienia bydła bez rozróżniania na grupy wiekowe ale przede wszystkim jest napisany też bez ładu i składu.
    Po pierwsze, autor pisze o dodatkach a myśli o mieszankach paszowych uzupełniających i/lub dietetycznych. Widocznie nie zna podstaw prawa paszowego.

    Nie słyszałem jeszcze, żeby jakiś dodatek paszowy wywoływał kokcydiozę!
    "Wzrost ceny żywca powoduje zmniejszenie przyrostów niezbędnych do pokrycia kosztów jego zastosowania." Inaczej mówiąc według autora receptą na drogie dodatki jest wyższa cena żywca. Sztuką jest znaleźć takie mieszanki paszowe uzupełniające, które opłaca się stosować nawet przy niskiej cenie żywca. Wtedy każdy grosz jest ważny.

    Inhibitory metanu: ważny problem ale autor nie podaje rozwiązania. Dlaczego nie podano nazw roślin np. Yucca schidigera?
    Olej u przeżuwaczy? Zdecydowanie szkodzi a nie pomaga. Utrudnia bakteriom dostęp do pokarmu.
    Probiotyki działają wyłącznie u cieląt. U krów mogą co najwyżej zakłócić naturalną florę bakteryjną żwacza i pogorszyć wyniki.
    Czytam o stresie i odnoszę wrażenie, że autor sugeruje drożdże piwne jako środek przeciwstresowy. Nie ma takiej możliwości. Antystresowo mogą działać zioła i pośrednio witamina e+ Selen + Mg.
    Co to jest " odłączenie cieląt"? chyba znowu tłumaczenie z online translatora. "Odsadzenie"
    Amylaza. Skoro nie ma jednoznacznych dowodów na działanie, to po co pisać o niej akapit?
    Środki hormonalne to najczęściej są podawane drogą iniekcyjną a nie w paszy.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.184.214
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!