Wypasanie bydła na pastwisku jest najtańszym systemem żywienia w okresie letnim. Brak odpowiedniej powierzchni użytków dla stada lub zbyt mała liczba kwater może doprowadzić do okresowego braku paszy. Niekorzystne warunki atmosferyczne – upały, również nie sprzyjają użytkom zielonym usytuowanym na glebach lekkich. W okresie tym należy rozpatrzeć dokarmienie zwierząt na pastwisku paszami objętościowymi.

Temu celu służą paśniki w których można umieścić pasze objętościowe. Zadawanie paszy z paśników jest korzystne ze względu na ograniczenie strat paszy, a także mniejszej konkurencji zwierząt o dostęp do niej. Dodatkowo paśniki te mogą być wykorzystywane również w okresie zimowym, jeśli zwierzęta mają dostęp w tym okresie do wybiegów. Stanowią one tańszą zarówno w początkowej inwestycji jak i dłuższej amortyzacji alternatywę dla zewnętrznych stołów paszowych.

- W moim gospodarstwie stół paszowy okazał się nie najlepszym rozwiązaniem – mówi Piotr Rydel hodowca bydła rasy polskiej czerwonej. Zdecydowanie lepszą metodą zadawania paszy tym krowom są grupowe okrągłe paśniki. Zwierzęta chętnie do nich podchodzą, a i zadawanie do nich paszy jest zdecydowanie łatwiejsze – dodaje.

W zależności od potrzeb gospodarstwa paśniki mogą być wyposażone w różną liczbę stanowisk. Drabiny paszowe montowane są na życzenie klienta do wyboru spośród trzech typów: palisadowej, skośnej oraz zatrzaskowej. Dodatkowo istnieje możliwość zamontowania zaczepu trzypunktowego do łatwego przemieszczania paśnika – mówi Leszek Volkmann przedstawiciel firmy Inofama.