Na taką sytuację największy wpływ ma bieżąca sytuacja na rynku, a w szczególności poziom eksportu sera i tendencje cenowe. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 414/2008, w Polsce mechanizmem mogą być objęte gatunki sera: Podlaski, Piwny, Ementalski, Ser Corregio, Bursztyn, Wielkopolski w ramach limitu 3 000 ton. Wprowadzenie serów do magazynu w ramach mechanizmu może mieć miejsce od 1 czerwca 2008 r. do 30 września 2008 r., natomiast wyprowadzenie od 1 października 2008 r. do 31 marca 2009 r.

Przedsiębiorca, który zamierza przechowywać sery w ramach programu dopłat do prywatnego przechowywania zobowiązany jest złożyć w Centrali ARR wypełniony formularz umowy wraz z załącznikami, w terminie 30 dni od daty wprowadzenia serów do magazynu. Na jednym formularzu umowy należy zgłosić sery wprowadzone do magazynu jednego dnia, w ilości nie mniejszej niż 2 tony (netto). Po przeprowadzeniu kontroli wstępnej w magazynie, ARR podpisuje z przedsiębiorcami umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania serów. W przypadku, gdy okres przechowywania serów objętych umową na dopłaty do prywatnego przechowywania jest krótszy niż 60 dni dopłata nie zostaje przyznana. Maksymalna dopłata przysługuje za okres 180 dni przechowywania w ramach danej umowy.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!