Już druga aukcja na giełdzie Global Dairy Trade wywołuje lekkie zaniepokojenie w branży mleczarskiej, ogólny indeks giełdowy spadł po raz kolejny, teraz o 1 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 5,2 proc.
• Masło – spadek o 2,5 proc.
• Maślanka w proszku – nie oferowana
• Ser Cheddar – spadek o 0,1 proc.
• Laktoza – brak informacji o indeksie.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 8,6 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 5,6 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,5 proc.

W ostatniej sesji swoją cenę obronił jedynie bezwodny tłuszcz mleczny, pozostałe pozycje wykazały spadek notowań. Według ekspertów ostanie spadki są zjawiskiem naturalnym i wynikają ze wzrostu indeksów cenowych w poprzednim miesiącu, szczególnie w przypadku masła.

Podobał się artykuł? Podziel się!