PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Duży spadek ubojów bydła

Duży spadek ubojów bydła

Od 2010 obserwujemy spadkową tendencję ubojów przemysłowych bydła w kraju, ze średnim 2-procentowym zmniejszeniem ilości ubijanych sztuk w okresie 2010-11. Jednak dane GUS w roku 2012 (styczeń-październik) są jeszcze mniej optymistyczne i wskazują 9-procentowy spadek, co porównując z analogicznym okresem poprzedniego roku przekłada się na 100,4 tysięcy mniej sztuk bydła przeznaczonych do uboju - poinformowali analitycy Banku BGŻ.



75-80 proc. mięsa wołowego produkowanego w kraju kierowane jest na eksport  Spadek ten jest głównie spowodowany mniejszą o 87 tys. szt. ilością ubojów bydła dorosłego.

Dotyczy to szczególnie buhajów, byczków i krów, które łącznie stanowiły ok. 81 proc. uboju bydła w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012. Przeciętny spadek w tej grupie wyniósł 7 proc. porównując z poprzednim rokiem i łącznie osiągnął poziom 67 tys. szt., a w przypadku cieląt był głębszy i wyniósł 20 proc., czyli 13,4 tys. szt. Tak duży spadek może wynikać z wysokich cen mięsa wołowego, co powoduje, że właścicielom bardziej opłaca się przeznaczyć cielęta do chowu i już jako zwierzęta dorosłe przeznaczyć na ubój.

Należy przy tym pamiętać, że 75-80 proc. mięsa wołowego produkowanego w kraju kierowana jest na eksport.

Odnotowany spadek ubojów wpisuje się przez to w nieznacznie malejący wolumen eksportu. Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012 r. był on o 1 proc. niższy niż w analogicznym okresie rok temu. Warto jednak zauważyć, że ze względu na rosnące eksportowe ceny wołowiny: wołowiny świeżej i chłodzonej o 7 proc. (r/r), i wołowiny mrożonej o 3 proc. r/r w rezultacie wartość eksportu w analizowanym okresie wzrosła o 5 proc.

Tak duży wpływ na wartość ogólnego eksportu jest spowodowany aż 83 proc. udziałem (wg. wartości i wolumenu) wołowiny świeżej i chłodzonej w strukturze eksportu mięsa wołowego.

Zmiany zachodzące w wolumenie eksportu wołowiny mogą być też częściowo tłumaczone mniejszym o 39 proc. wolumenem eksportu wołowiny świeżej i chłodzonej na rynek turecki, który do tej pory był głównym rynkiem zbytu zagranicą. Mniejsze zainteresowanie Turcji polską wołowiną spowodowało, że Holandia, która w tym roku (styczeń październik 2012) zwiększyła o 18 proc. (r/r) wolumen importu, stała się głównym zagranicznym odbiorca polskiej wołowiny pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku; 20 proc. eksportu mięsa wołowego świeżego i chłodzonego, czyli ok. 32 tys. t i 11 proc. mięsa mrożonego, tj. 3,8 tys. t trafiło na ten rynek.

Pozytywną charakterystyką polskiego eksportu wołowiny jest wysoka dywersyfikacja rynków zbytu. W efekcie czego zmniejszone zainteresowanie Turcji mogło być zrekompensowane większym eksportem na rynek holenderski i włoski. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • zmęczona-} 2013-01-03 00:55:10
    Wole indyka ale wołowe musi być, co to za kiełbasa z drobiu blee ..wołowine na grila mniam , wędliny , rewelka a indyk na rosół oczywiście , rewelka , KITY WCISKAJĄ BY ZAŁAMAĆ RYNEK ZBYTU I PRODUKCJI ALE JA POPIERAM PRODUKCJE BYDŁA I ZACHĘCAM DO PRODUKCJI BYDŁA MASOWO
    Indyk zdrowiem dla ludzi chorych na Raka, tego nie piszą bo pośrednik by nie zarobił tak samo spadek w sprzedaży bydła, większość ubojni ma kontrakty do kwietnia a nawet czerwca2013 wiec po co te rzekome spadki w uboju, by nastraszyć małych rolników bo duży wie jaki jest obrót na rynku mięs
  • Lewar 2012-12-27 09:35:10
    A polonusy cieszą się ze cedrob pod ciechanowem nową ubojnie oddaje do użytku bida w głowach, pustki w żołądku kura na stole, wół w stodole pozdro 600 }:)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!