PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dyrektor PKM Duda: Rolnicy powinni rozważyć zwiększenie swoich stad bydła

Autor: Łukasz Rawa,portalspozywczy.pl/farmer.pl

Dodano: 20-05-2011 12:29

Tagi:

Wydaje się, patrząc na dzisiejszy i prognozowany popyt, że ruch w kierunku zwiększania chowu bydła mięsnego jest jak najbardziej rozsądny i wart rozważania przez każdego producenta bydła - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Antkowiak, dyrektor zakładu w Hucie, oddziału PKM Duda.



- Co obecnie wpływa na rynek wołowiny?

- Głównym czynnikiem jest utrzymujący się od jesieni ubiegłego roku duży popyt na mięso wołowe ze strony Turcji. Według danych marcowych z jednego tylko tureckiego urzędu celnego, eksport polskich wyrobów wyniósł prawie 4 000 ton i był zbliżony do poziomu eksportu niemieckiego i francuskiego, liczonych łącznie. PKM Duda był w tym okresie trzecim pod względem wielkości eksporterem z Polski. Całościowy eksport wołowiny do Turcji stanowi aktualnie około 30 proc. wartości polskiej produkcji. W najbliższym czasie sytuacja nie powinna ulec zmianie.

- Na rynku jest duża konkurencja?

- Rynek żywca wołowego przypomina rynek wieprzowy. Kilka dużych zakładów oraz duża ilość małych posiadających 1-3 proc. udział w rynku. Duże rozdrobnienie przekłada się na ogromną konkurencję oraz ceny na skupie.

- Pogłowie bydła będzie się zwiększać?

- Według statystyk GUS-u w ostatnich pięciu latach produkcja wołowiny pozostawała na stabilnym poziomie, ok. 5,5 mln sztuk. Zauważyć można nieznaczny spadek pogłowia krów mlecznych i wzrost liczebności młodego bydła. Wydaje się, patrząc na dzisiejszy i prognozowany popyt, że ruch w kierunku zwiększania hodowli bydła mięsnego jest jak najbardziej rozsądny i wart rozważania przez każdego producenta bydła. Mówię oczywiście o popycie zewnętrznym. Ze względu na małe spożycie wołowiny w kraju, można powiedzieć, że jesteśmy zapleczem hodowlanym Europy w tej kategorii mięsa. W przypadku PKM Duda, prawie cała produkcja kierowana jest na eksport. Głównymi rynkami zbytu są Niemcy, Francja, Hiszpania i Włochy. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • KRZYSZTOF 2011-06-30 21:07:48
    WITAM. PROBUKCJA WOŁOWINY KOMPLETNIE SIE NIE OPŁACI ZYSK WYCHODZI 600 ZŁ ZA 2 LATA NIECH JEDNA SZTUKA PADNIE I KLOPS
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.230.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!