Prekursorem zastosowania tej technologii w Polsce jest prof. dr hab. Zenon Schneider z katedry Biochemii i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pozytywne działanie efektywnych mikroorganizmów potwierdzają przeprowadzone przez niego badania. Przy użyciu EM-ów udało mu się rozłożyć osady o grubości ok. 1 metra w zbiorniku z gnojowicą, z którymi nie mogły poradzić sobie pompy.

Efektywne mikroorganizmy można zastosować na budynek, zwierzęta, pasze oraz obornik. Ekonomia wynikająca z ich stosowania polega ta na tym, że działają one na wielu płaszczyznach zastępując tym samym kilka innych środków. Dodatkowo można je samodzielnie namnażać, co znacznie obniża koszty.

Zalety, które mogą wynikać z zastosowania efektywnych mikroorganizmów:

  • Przyczyniają się do higienizacji miejsc bytowania zwierząt poprzez hamowanie rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów
  • Neutralizują uciążliwe zapachy w budynkach inwentarskich,
  • Powodują lepsze wykorzystanie paszy
  • Poprawiają ogólny stan zdrowotny zwierząt i wzmacniają ich odporność,
  • Ograniczają występowanie biegunek
  • Eliminują grzybice i inne choroby skóry
  • Ułatwiają gojenie ran
  • Ograniczają ilość komórek somatycznych w mleku
  • Poprzez korzystna fermentację przetwarzają obornik, gnojówkę i gnojowicę na wartościowy nawóz
  • Redukują populację insektów
  • Ograniczenie potrzeby stosowania środków chemicznych

EM – y występują w formie specjalnie skomponowanych mieszanin, w skład których wchodzą bakterie kwasu mlekowego, bakterie fotosyntetyzujące oraz drożdże. Nie zawierają one środków chemicznych ani organizmów modyfikowanych genetycznie. Jednym słowem są w pełni ekologiczne.