Zmniejszenie zużycia energii, wody i emisji dwutlenku węgla oraz używanie opakowań wyprodukowanych z surowców wtórnych, to tylko część zmian, które będą wprowadzane stopniowo aż do 2020 r.

W dłuższej perspektywie, czyli w ciągu 12 lat duzi przetwórcy zobowiązali się do redukcji zużycia wody o 30 proc. w porównaniu z poziomem z zeszłego roku. Małe mleczarnie mają je ograniczyć o 20 proc. Branża porozumiała się także w sprawie opakowań produktów mleczarskich. Za kilka lat aż połowa ma być wykonana z surowców wtórnych.

Te przetwórnie, które używają bojlerów na gaz, będą musiały zamontować specjalny system redukujący ilość zanieczyszczeń z jego spalania. Eksperci chwalą zieloną strategię Brytyjczyków i mówią o konieczności wprowadzania podobnych rozwiązań przez koncerny w innych krajach.

Źródło: Anna Katner/Agrobiznes