W okresie 2004-2009 liczba gospodarstw z krowami spadła o 30 proc. do 495.000. Średnia wielkość stada krów w gospodarstwie wzrosła z 4 do 4,5 krowy.

Wzrost koncentracji potwierdza również znaczny spadek ilości dostawców mleka dla przemysłu mleczarskiego. W roku gospodarczym 2009/10 liczba gospodarstw posiadających kwotę produkcji mleka wyniosła 192 tysięcy, czyli 46 proc. mniej w porównaniu z rokiem 2004/05.

Konieczne jest przyspieszenie procesu restrukturyzacji bazy produkcyjnej. - Zmiany strukturalne zachodzą w rolnictwie powoli. Mała zdolność ekonomiczna gospodarstw czyni ten proces jeszcze trudniejszym - mówi Joanna Nowak.

Wzrost w produkcji mleka musi być uzasadniony warunkami rynkowymi, takimi jak: zwiększenie popytu na rynku krajowym i korzystna koniunktura na rynku zagranicznym. Większy popyt oznacza wyższe ceny i większy dopływ kapitału do producenta, a to pozwoli na poprawę rentowności produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!