PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Eksport wołowiny napędza produkcję!

Eksport wołowiny napędza produkcję!

Autor: farmer.pl, Tomasz Roszkowski / PAP

Dodano: 21-04-2012 19:36

Tagi:

Aż 75 proc. produkowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport.



Coraz większym odbiorcą polskiej wołowiny jest Turcja. W UE przede wszystkim mięso to kupują Włosi, Holendrzy i Niemcy. Chów bydła rozwija się w Polsce dzięki eksportowi wołowiny. 75 proc. krajowej produkcji tego mięsa jest wywożone. Niestety konsumpcja w kraju spada i spada w ub. r. na jednego mieszkańca naszego kraju wyniosła jedynie - skromne 2,3 kg!!!

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, na ożywienie handlu wołowiną wpłynęła akcesja Polski do UE. W pierwszym roku po przystąpieniu do wspólnoty eksport polskiej wołowiny zwiększył się aż o 70 proc. w stosunku do poprzedniego roku.

Do 2011 r. wywóz wołowiny i cielęciny wzrósł prawie trzyipółkrotnie z 92 tys. do 314 tys. ton. Głównym ich odbiorcą są kraje UE, do których trafia ponad 80 proc. eksportu. W ostatnim okresie dużym importerem polskiej wołowiny stała się Turcja. Z Polski eksportuje się przede wszystkim mięso świeże oraz chłodzone.

Jak wyjaśnił PAP prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) Jerzy Wierzbicki, polska wołowina jest chętnie kupowana, bo jest tańsza niż w innych krajach. W 2011 r. trzeba było za nią zapłacić średnio o 10 proc. mniej niż wynosiła przeciętna cena unijna tego mięsa. W 2004 r. polskie mięso było aż o 30 proc. tańsze niż w UE. W 2011 r. polska wołowina nadal była konkurencyjna cenowo, w związku z czym cieszyła się dużym zainteresowaniem za granicą.

Wywozowi tego mięsa sprzyjały także refundacje wywozowe wypłacane przez Agencję Rynku Rolnego. W ub. r. przedsiębiorcy uzyskali z ARR 43,5 mln zł dotacji do wywozu 48 tys. ton wołowiny. W pierwszym kwartale 2012 r. ARR wypłaciła 14,5 mln zł w związku z eksportem 15,8 tys. ton świeżej i mrożonej wołowiny oraz do 300 sztuk żywca wołowego.

W 2011 r. Turcja podwyższyła cła na import wołowiny z UE z 30 proc. do 75 proc., co znacznie ograniczyło wywóz mięsa do tego kraju.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, w 2011 r. polski eksport żywca, mięsa, przetworów i podrobów wołowych oraz cielęcych ukształtował się na wysokim poziomie - ogółem 329 tys. ton. W 2011 r. za granicę sprzedano około 75 proc. rodzimej produkcji wołowiny i cielęciny. W tym czasie do naszego kraju sprowadzono 22 tys. ton wołowiny i cielęciny.

W związku ze wzrostem cen tego mięsa Polska uzyskała w 2011 r. lepsze wyniki w handlu zagranicznym. Saldo (różnica między wartością eksportu a importu) wyniosło 907 mln euro i zwiększyło się o 8 proc. w porównaniu do roku poprzedniego.

Jak wskazują eksperci, w 2012 r. zbyt polskiej wołowiny będzie trudniejszy z powodu spadku popytu na rynkach zagranicznych, wysokich cen mięsa w kraju, a także z powodu większej konkurencji ze strony światowych producentów (Brazylii, Argentyny, Urugwaju).

W pierwszych dwóch miesiącach 2012 r. z kraju wywieziono 42 tys. ton żywca, mięsa i przetworów wołowych oraz cielęcych, czyli o 26 proc. mniej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu wynosząca 127 mln euro była o 23 proc. niższa niż rok wcześniej.

Przewiduje się, że w 2012 r. (zwłaszcza w jego pierwszej połowie) polski eksport wołowiny ukształtuje się na poziomie niższym od odnotowanego w roku poprzednim i może wynieść do końca grudnia około 315 tys. ton. W opinii ekspertów dalszy rozwój produkcji wołowiny będzie zależał od możliwości eksportowych.

Od kilku lat spożycie wołowiny w kraju maleje. W 2004 r. konsumpcja wołowiny wynosiła 5,3 kg na osobę rocznie, w 2010 - 2,4 kg, w 2011 r. jej spożycie spadło do 2,3 kg. Analitycy tłumaczą, że jest to skutek relatywnie wysokich cen i braku tradycji kulinarnych spożywania mięsa wołowego.

W 2011 r. w detalu wołowina podrożała o 10 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2012 r. wzrost cen detalicznych wołowiny wyniósł 17 proc. w porównaniu do roku poprzedniego.


Komentarz:


Niskie spożycie wołowiny to zasługa w dużej mierze niestety wysokich cen, czy koniecznie braku tradycji? po części tak, ale jeszcze w 1989 r. spożycie wynosiło ok. 18 kg na osobę!. Dla porównania statystyczny Polak coraz więcej spożywa drobiu – blisko 26 kg na osobę w ub. r. czyli ponad 10 razy więcej niż wołowiny. Szkoda, że dysproporcje rosną od lat ponieważ raczej wołowina jest bardziej wartościowym mięsem niż drób. Wynika to ze sposobu produkcji. Wyhodowanie opasa trwa do 24 mies. I nie da się czasu skrócić, jest to produkcja typowo ekstensywna. Drób dużo tańszy ale czy na pewno tak  samo wartościowy jak niegdyś? Podobno produkcja brojlerów czasami trwa już tylko 4 tyg.! Czy wartość takiego „pędzonego” mięsa jest wysoka?

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • arszczecin 2012-04-28 10:13:18
    DDD czy ty wiesz ile dziś kosztuje dobra krowa?? Polaczki?? a ty jestes kto? szkopik?
    a ze wsi to polaczki z miasta to PAŃSTWO? buhahah

    @ASS masz racje, dzieci jak głodne to w 99 % wina rodziców. ale co do niemców i turków oni ubustwiaja naszą wołowinę, bo jest dobra i tania
  • ass 2012-04-28 09:00:13
    do krismiki dzieci jak sa glodne to wina rodzicow niech sie wezma za robote beda miec a nie czekaja na manne z nieba opieka i zasilki rozbestwily narod lenie do roboty a co sie tyczy niemca czy turka to tylko trzeba sie cieszyc ze chca jeszcze kupowac w przeciwnym razie wolowe by bylo po 2 zlote
  • ddd 2012-04-28 08:54:53
    polaczki tylko potrafia narzekac do roboty lenie wiekrzosc lak lezy ugorem nikt na wsi nie chce juz nic chowac bo sie nie oplaci najlepiej pod kioskiem winko pic i narzekac kija i do roboty lenie zabrac doplaty i skierowac do kazdej krowy wtedy bedzie sie oplacalo a krowa bedzie kosztowac 20tys bo wtedy beda chcieli brac dotacje
  • mlody ambitny bez wsparcia 2012-04-27 22:22:48
    POLSKI ROLNIK PRODUKUJE ZEBY TYLKO JEMU STARCZYŁO,ZERO POMYSŁU ,ZERO ZORGANIZOWANIA ,ZERO CHĘCI WSPÓLNEGO TWORZENIA TYLKO NARZEKAĆ JAK BYLO ZA KOMUNY ITP,SAM JESTEM ROLNIKIEM I NIE MOGE NAMÓWIĆ INNYCH DO WSPÓLNYCH DZIAŁAŃ ,LECZ CZEKAJA WSZYSCY NA DOPŁATY TAKA PRAWDA ,ZACOFANI I NIE WYDAJNI
  • krismiki 2012-04-23 16:02:19
    armir dopłacał zeby szkop jadl nasza wołowinę brawo dopłacajmy zeby żarli nasze jedzenie a w Polsce dzieci głodne chore to jak rzad
  • ukasz 2012-04-23 09:05:30
    jak by naród bogaty był to i by sie delektował wołowina popijał szampanem
  • OBSERWATOR 2012-04-22 19:00:51
    Afera z BSE zrobila swoje , slabae promowanie polskiego miesa wolowego jak rowniez niskie dochody ludnosci sa powodem malego spozycia wolowiny.A szkoda bo kazdy rodzaj miesa ma swoje zalety i wartosci.
  • ania 2012-04-22 12:58:20
    POLACZKI TO ŚWINIO JADY WOŁOWE TO PE
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.26.1
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!