Chce, aby informacje o surowcach byłyby umieszczane obowiązkowo wszędzie tam, gdzie zachodzi wątpliwość co do pochodzenia składników żywności i w przypadku wszystkich nieprzetworzonych produktów spożywczych i artykułów składających się z jednego tylko składnika oraz głównych składników wyrobów mleczarskich i mięsnych. Jednak nie zdefiniowano terminu "główny".


Odrzucono sugestie etykiet o symbolice świateł w ruchu ulicznym, które obowiązują na rynku brytyjskim. Szwedzcy Europosłowie z partii Zielonych wysunęli ostatnio propozycję rozdzielenia w etykietowaniu mleka UHT i mleka świeżego. Propozycja będzie ona poddana pod głosowanie w połowie marca.

Na pewno nie wyszliby na tych zapisach dobrze włoscy producenci sera bawolego. Oczywiście tylko ci, którzy dodawali mleka krowiego do produktu. Jak się okazuje co czwarta próbka sera zawiera tańsze mleko krowie, a odsetek niedozwolonego dodatku sięgał nawet 30%. Jak donosi FAMMU/FAPA utrata zaufania konsumentów, szczególnie tych, którzy wybierali ten ser ze względu na będzie ciosem dla branży.

Mozzarella di Bufala Sampana cieszy się we Włoszech dużym uznaniem. Dlatego włoski rząd zawiesił szefa konsorcjum produkującego ser, a sama produkcja została objęta nadzorem ministerstwa rolnictwa. To nie pierwsza afera mozarellowa! W zeszłym roku policja odkryła, że niektórzy farmerzy podawali zwierzętom ludzki hormon, innym razem w zakładach wykryto mleko zawierające niedopuszczalnie wysoki poziom dioksyn. Wówczas sprzedaż mozzarelli załamała się, wstrzymano eksport.

Źródło: FAMMU/FAPA/farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!