Kolejne spadki indeksu GDT spowodowały, że jego wartość obniżyła się poniżej poziomu z 2012 roku. Tak niskich notowań nie było od sierpnia 2009 roku.  

Obniżki wartości dotyczyły niemalże wszystkich produktów oferowanych na platformie. Spadły ceny: 

  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 6,3 proc. 
  • maślanki w proszku o 14 proc. 
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 7,5 proc. 
  • masła o 0,8 proc.  
  • pełnego mleka w proszku o 1,8 proc.  
  • podpuszczki kazeiny o 11 proc.  

Wzrosła natomiast cena sera Cheddar o 9,1 proc. 

Tak niski poziom cen produktów mleczarskich nie napawa optymizmem. Czy znów będziemy mieli do czynienia ze światowym załamaniem cen mleka w skupach? 

 

 

 


 
 

Podobał się artykuł? Podziel się!