Podczas zakończonej 19 lipca sesji Global Dairy Trade, internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, średnia cena za produkty nie zmieniała się względem aukcji z 5 lipca.

Na zakończonej 19 lipca sesji, wzrost wartości względem aukcji sprzed 2 tygodni zanotowały następujące produkty mleczne:

  • Pełne mleko w proszku o 1,9 proc.
  • Kazeina podpuszczkowa o 0,4 proc.
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 0,2 proc.

Zanotowano natomiast spadki wartości:

  • Masło o 5,0 proc.
  • Laktoza o 4,0 proc.
  • Odtłuszczone mleko w proszku o 1,1 proc.
  • Ser Cheddar 1,1 proc.
  • Maślanka w proszku 0,5 proc.

To już trzecia z kolei aukcja Global Dairy Trade, na której zanotowano minimalne zmiany cen. Możemy więc mówić o ustabilizowaniu się sytuacji na międzynarodowym rynku produktów mlecznych. Niestety marna to pociecha ponieważ ceny są stabilne, ale i bardzo niskie.

Podobał się artykuł? Podziel się!