Wczoraj indeks GDT, podsumowujący wyniki długoterminowych kontraktów nowozelandzkiej spółdzielni Fonterra, wzrósł o kolejne 10,9 proc.  Jest to kolejny wzrost, po ostatnim, wynoszącym aż 14,8 proc.

Na platformie wzrosły wszystkie produkty prócz laktozy. Kontrahenci byli gotowi zapłacić więcej za:

  • ser Cheddar o 4,7 proc.
  • pełne mleko w proszku o 12,1 proc.
  • bezwodny tłuszcz mleczny o 11,7 proc.
  • odtłuszczone mleko w proszku o 11,7 proc
  • masło o 8,1 proc.
  • podpuszczę kazeiny o 6,3 proc.
  • maślankę w proszku o 30 proc.

Spadek ceny zanitowano jedynie w przypadku:

  • laktozy o 4 proc.

Wzrosty cen na platformie spółdzielni, która eksportuje swoje produkty na cały Świat, daje nadzieję na odwrócenie dramatycznej sytuacji w sektorze mleczarskim.