W porównaniu do poprzedniej aukcji, ogólny indeks cenowy GDT wzrósł o 3,1 proc. To już trzecia z rzędu podwyżka pozwalająca mieć nadzieję na ustabilizowanie się globalnych cen produktów mlecznych.

Podwyżka indeksów cenowych dotyczyła większości produktów mleczarskich. Najsilniejszy wzrost wystąpił w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (+ 7,1 proc.).

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,5 proc.
• Masło – wzrost o 2,9 proc.
• Maślanka w proszku – indeks cenowy nie uległ zmianie
• Ser Cheddar – wzrost o 6,0 proc.
• Laktoza – wzrost o 1,2 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 3,8 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7,1 proc.,
• Pełne mleko w proszku – wzrost o 3,5 proc.

Najnowsze dostępne średnie ceny rynkowe w UE odnotowane przez Obserwatorium Rynku Mleka z 9 kwietnia, wykazują stabilizację cen OMP w UE na poziomie około 100 € / t powyżej ceny interwencyjnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!