Ceny produktów mlecznych na zakończonej dzisiaj aukcji zanotowały spadek o 2,8 proc. Złożyły się na to obniżki cen:

  • pełnego mleka w proszku o 3,7 proc.;
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 1,4 proc.;
  • masła o 2,3 proc.;
  • kazeiny podpuszczkowej o 11,5 proc.;
  • sera Cheddar o 5,6 proc.;
  • maślanki w proszku o 1,2 proc.

Bez zmian pozostała cena laktozy, natomiast wzrosła wartość bezwodnego tłuszczu mlecznego o 1,5 proc.

To już czwarte tegoroczne podsumowanie aukcji na platformie prowadzonej przez spółdzielnię mleczarską Fonterra. Jest to także czwarte z kolei zamknięcie zakończone stratą wartości indeksu GDT, stanowiącego średnią ważoną cen produktów mlecznych.

Największy spadek wartości dotyczyło kazeiny podpuszczkowej. Produkt ten wyceniono na 3852 USD/t. Stanowi to jedynie 31 proc. wartości tego produktu w styczniu 2014 r. Niestety podobną dynamiką charakteryzuje się cały asortyment oferowany na platformie. 

Tak słaba sytuacja na platformie,nie nastraja optymistycznie. Ceny na światowych rynkach produktów mleczarskich mają bowiem przełożenie na ceny płacone za mleko m.in. w naszym kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!