Indeks GDT opisujący wyniki kontraktów na produktu mleczne, gwałtownie traci wartość. Po krótkim okresie wzrostowym, następują coraz większe spadki. Powoduje to obniżenie wartości indeksu do poziomu z początku bieżącego roku.

Zanotowano spadek cen wszystkich produktów wycenianych na platformie. Na obniżenie wartości indeksu GDT o 10,8 proc., złożyły się spadki:

  • maślanki w proszku o 25,1 proc. 
  • pełnego mleka w proszku o 13,3 proc. 
  • sera Cheddar o 10,5 proc. 
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 9,9 proc. 
  • podpuszczki kazeiny o 8 proc. 
  • masła o 7,6 proc. 
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,3 proc. 
Tak gwałtowne spadki nie były notowane na GDT od dawna. Sytuacja ta nie napawa optymizmem co do cen produktów mlecznych na giełdach światowych, a przez to mleka w skupach.