Podczas wczorajszej aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, po raz drugi z rzędu mieliśmy do czynienia ze wzrostem cen produktów mlecznych. Indeks cen GDT zwiększył się do poziomu 833 pkt., co stanowi wzrost o 12,7 proc. w stosunku do aukcji z 2 sierpnia i jest najsilniejszym wzrostem od września 2015r.

Na tak silny wzrost nałożyły się zwyżki wartości wszystkich ośmiu produktów oferowanych na platformie. Wzrosty cen prezentują się następująco:

  • Pełne mleko w proszku o 18,9 proc.
  • Maślanka w proszku o 18,1 proc.
  • Kazeina podpuszczkowa o 16,3 proc.
  • Masło o 14,1 proc.
  • Ser Cheddar o 8,9 proc.
  • Bezwodny tłuszcz mleczny o 8,4 proc.
  • Laktoza o 3,5 proc.
  • Odtłuszczone mleko w proszku o 3 proc.

Największy wzrost zanotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, którego cena osiągnęła poziom 2 695 dol./t. W ciągu 6 miesięcy produkt ten zdrożał na platformie Global Dairy Trade o ponad 40 proc.

Jest to największy wzrost od 15 września 2015, kiedy to w ciągu dwóch tygodni Indeks GDT, podsumowujący wyniki długoterminowych kontraktów nowozelandzkiej spółdzielni Fonterra, wzrósł o rekordowe 16,5 proc. Oby w bieżącym roku nie powtórzył się ubiegłoroczny scenariusz, kiedy to po kilku silnych wzrostach z kolei nastąpiły spadki wartości produktów mlecznych.  

Podobał się artykuł? Podziel się!